Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Να νομιμοποιηθεί το λιμάνι...

Ψήφισμα του Λιμενικού Ταμείου για
Να επισκευασθούν και να νομιμοποιηθούν τα λιμάνια μας
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στα λιμάνια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Νάξου και τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ζητάει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλης Μανωλάς, με έγγραφό του προς την Υπουργό κα Λούκα Κατσέλη και άλλους αρμόδιους. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, έχουν εκπονηθεί ήδη μελέτες, για τις οποίες δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά, μένουν όμως αναξιοποίητες και τα λιμάνια σε κακή κατάσταση. Τα λιμάνια Αιγιάλης, Καταπόλων, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίου και Σχοινούσας χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, με εκτιμώμενο κόστος για την επικαιροποίηση των μελετών να ανέρχεται στις 200.000€ και για την υλοποίηση των έργων στα 2.200.000€.

Παράλληλα το Δ.Σ του Λιμενικού με πρόταση του κ. Μανωλά εξέδωσε ψήφισμα για το λιμάνι της Νάξου και τα παραπάνω λιμάνια και τη νομιμοποίηση τους.
«Το Δ.Σ του Λ.Τ Νάξου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 μετά από εισήγηση του προέδρου του εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί μετά τη θεομηνία της 22-01-2004 που έπληξε τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα τις λιμενικές εγκαταστάσεις Αιγιάλης και Καταπόλων Αμοργού, Κουφονησιού, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας και Νάξου, η πολιτεία περιορίστηκε στη σύνταξη μελετών τον Οκτώβριο του 2006 και μόνο, για την «επιθεώρηση αξιοπιστίας κρηπιδοτοίχων λιμένων Κυκλάδων για ασφαλή χρησιμοποίησή τους από τη ναυσιπλοΐα» και μόνο για το λιμάνι της Νάξου έγιναν μικρής κλίμακας επισκευές.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί επί έξι χρόνια οι κάτοικοι των νησιών μας εμπαίζονται, οι μελέτες έγιναν πλέον ανεπίκαιρες και οι ζημιές των λιμανιών και τα κόστη αυξάνονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και μέχρι σήμερα ούτε πιστώσεις εξασφαλίσθηκαν, ούτε λύσεις δρομολογήθηκαν.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί οι όποιες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στα νησιά μας και έχουν κατασκευασθεί από κεντρικούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Νομαρχία Κυκλάδων, το Υπουργείο Αιγαίου και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν χαρακτηρισθεί παράνομα και παρεμποδίζονται ακόμα και απλές εργασίες συντήρησης και επισκευών στις λιμενικές ζώνες.
Καλούμε όλους τους αρμοδίους και εμπλεκόμενους να δουν κατά προτεραιότητα και με κατεπείγουσες διαδικασίες:
α)την εξασφάλιση των απαραίτητων μελετών (με επικαιροποίηση των υπαρχουσών, ώστε οι δαπάνες να είναι λιγότερες προϋπολογισμού 200.000€)
β) την εξασφάλιση των απαραιτήτων εγκρίσεων με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Γ) την εξασφάλιση των απαραιτήτων πιστώσεων, με ένταξη των έργων αποκατάστασης προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.200.000€
Δ) Τα υπάρχοντα λιμάνια των νησιών μας Νάξου, Αμοργού, Κουφονησίου, Σχοινούσας, Δονούσας και Ηρακλειάς να θεωρηθούν ως προϋπάρχοντα του νόμου 2971/01 (ΦΕΚ 285Α) και να θεωρηθούν νόμιμα με νομοθετική ρύθμιση ή να εξαιρεθούν της διαδικασίας νομιμοποίησης με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
5 Καλούμε την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς, να δουν τα νησιά μας όπως άλλες Ελληνικές περιοχές και να εφαρμόσουν νησιωτικές πολιτικές, ανάλογες των προβλημάτων μας, ώστε να δρομολογηθεί ουσιαστική ανάπτυξη και αναβάθμιση των λιμενικών μας εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: