Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Ενθαρρυντικά για την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού είναι τα μηνύματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε χθες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο, η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην ΕΕ για το 2010, με ποσοστό 3,9%. Πρώτη σε προτίμηση χώρα είναι η Ισπανία (8,3%) και ακολουθούν η Ιταλία με ποσοστό προτίμησης 6,1% και η Γαλλία με 5,8%.
Οι Έλληνες ταξιδιώτες «ψηφίζουν» Ελλάδα σε ποσοστό 76%, ενώ μόλις 2% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ιταλία και τη Γερμανία. Τα κριτήρια για την επιλογή του τουριστικού προορισμού είναι για τους Έλληνες το τοπικό περιβάλλον και η ομορφιά (37% έναντι 32% για τους ευρωπαίους), η πολιτισμική κληρονομιά (26%, έναντι 25% για τους ευρωπαίους) και η διασκέδαση (19%, έναντι 16% για τους ευρωπαίους). Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους και τα ταξίδια τους (79%), έναντι 58% των ευρωπαίων. Σε ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνεται μόλις το 9% των Ελλήνων για την οργάνωση των διακοπών τους, έναντι 23% των ευρωπαίων.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες ταξιδεύουν κυρίως για λόγους αναψυχής 53% (έναντι 37% των Ευρωπαίων), για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους (17% έναντι 19% των ευρωπαίων) και για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα (14% έναντι 17% των ευρωπαίων).
Επίσης, το 22% των Ελλήνων, έναντι 18% των ευρωπαίων της «ΕΕ των 27», δηλώνουν ότι το 2008 και το 2009 δεν πήγαν διακοπές για οικονομικούς λόγους. Το 13% των Ελλήνων και των ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν πήγαν διακοπές, λόγω έλλειψης χρόνου.
Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ταξίδια είναι περισσότερο δημοφιλή στους Νορβηγούς (84%), στους Φιλανδούς (83%) στους Ολλανδούς (79%) και στους Ιρλανδούς (78%)
Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες
Αρκετά ικανοποιητικά είναι τα πρώτα δείγματα κρατήσεων, για τα καταλύματα της Νάξου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Γιώργο Κάβουρα, ο οποίος όμως εκφράζει τις ανησυχίες του για την επισκεψιμότητα τον Αύγουστο, λόγω της ελλιπής συγκοινωνιακής διασύνδεσης της Νάξου με τον Πειραιά και τη Μύκονο, κυρίως όμως λόγω της «συρρίκνωσης» του εσωτερικού τουρισμού. «Εκτιμώ ότι σε γενικές γραμμές δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και η τουριστική κίνηση θα διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα, ίσως με μικρή εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου προβλέπεται μειωμένη προσέλευση των Ελλήνων τουριστών» δηλώνει στο «ΒτΝ» ο κ. Κάβουρας και συνεχίζει «όσα ακούγονται στο εξωτερικό για την Ελλάδα δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα της απόφαση των τουριστών, αυτό που τους επηρεάζει είναι κυρίως οι αναταραχές και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: