Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Καλλικράτης σε διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypes. Ας δούμε όμως ποια είναι τα πρώτα σχόλια από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του τόπου μας, για τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των δύο Δήμων του νησιού μας. Στην προσπάθεια αυτή της «δημόσιας διαβούλευσης» το «ΒτΝ» θα προσπαθήσει να συνεχίσει την παρουσίαση απόψεων των τοπικών μας παραγόντων και στα επόμενα φύλλα.

Λάζαρος Θεόφιλος
Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», συνιστά μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα μας, παρέμβαση ριζοσπαστική για ουσιαστική αποκέντρωση. Απαιτείται όμως πριν την κατάληξή του σε νομοσχέδιο η εξειδίκευσή του στο νησιωτικό μας χώρο.

Νίκος Βλησίδης
Επανειλημμένα έχω εκφράσει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με άρθρα μου σε εφημερίδες την αντίθεσή μου σε κάθε προσπάθεια συνένωσης των Δήμων, είτε με τη βιτρίνα του Καποδίστρια 2, είτε του Καλλικράτη. Ιδιαίτερα στο νησί μας πιστεύω ότι η ενοποίηση θα οδηγήσει στην υπανάπτυξη και μαρασμό όλων των μεσαίων πληθυσμιακά Τοπικών Διαμερισμάτων.

Νικόλας Βασιλάκης
Η θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ήταν στόχος του συνόλου σχεδόν των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά δε το νέο πλαίσιο για τους Δήμους και ειδικότερα για τη Νάξο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, μέχρι αυτό να οριστικοποιηθεί με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, καμιά μεταρρύθμιση, όσο σημαντική και να’ ναι, δε μπορεί να προχωρήσει, αν αυτοί που θα την υπηρετήσουν δεν έχουν τις γνώσεις, το όραμα και την αποφασιστικότητα να τη στηρίξουν.

Μιχάλης Πάσουλας
Αν κρίνουμε από τον Καποδίστρια, η εφαρμογή του Καλλικράτη θα είναι η χαριστική βολή για τα χωριά μας. Μπορεί να υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο, όπως η δυνατότητα να κατεβαίνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στα χωριά, όμως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί και στην περίπτωση του Καποδίστρια προβλέπονταν αρμοδιότητες για τους προέδρους, στην ουσία όμως δεν λειτούργησε τίποτα. Η μόνη αρμοδιότητα που έχουν πλέον οι πρόεδροι είναι να εκφράζουν τα παράπονά τους στο Δήμο. Πάντως, για τις νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, όπως στη συγκοινωνία.

Θανάσης Γρυλλάκης
Η τοπική αυτοδιοίκηση ανέκαθεν αποτελούσε το μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, όμως μέχρι σήμερα τα μόνιμα βασικά προβλήματα που υπάρχουν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, δηλαδή οι αρμοδιότητες και η εξασφάλιση μονίμων και επαρκών πόρων του κράτους, κρατούν καθηλωμένη και εγκλωβισμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς δυνατότητες προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη. Το σχέδιο «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση πέρα από αρμοδιότητες και την εξοικονόμηση πόρων θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη θα εξυγιάνει το σύστημα, θα διασφαλίσει τον έλεγχο της αποκεντρωμένης εξουσίας, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια….Η επίτευξη και υλοποίηση των πιο πάνω, όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν εξασφαλίζεται με νόμους μόνο του κράτους αλλά και με τη δική μας πολιτεία, οι δε αυριανοί ηγέτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες των καιρών θα πρέπει να διαθέτουν σωφροσύνη, σοφία και αρετή.

Λευτέρης Βερύκοκος
Για να είναι ένας Δήμος ισχυρός θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες και πόρους. Αυτά είναι δύο βασικά θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Όσο για το εκλογικό σύστημα του 50% συν ένα αποκλείει από την αυτοδιοίκηση πολιτικές δυνάμεις και κατά συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών της τάξης του 4-5% δεν θα εκπροσωπείται. Το εκλογικό σύστημα δεν πρέπει να βασίζεται σε τεχνητές πλειοψηφίες. Με βάση την εμπειρία μας από τον Καποδίστρια 1, φαίνεται ότι και αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που περιμέναμε.

Γιάννης Μαμουζέλος
Εύχομαι η ωριμότητα και η τόλμη που έδειξε η κυβέρνηση να βρει μιμητές τους συμπολίτες μας , ώστε να ψηφίσουν ικανά και σωστά άτομα. Είναι νωρίς να τοποθετηθούμε για το σχέδιο Καλλικράτης, μέχρι να παγιωθούν θέσεις και να γίνει νόμος του κράτους. Εμείς, ως Ενεργοί Πολίτες της Νάξου είμαστε πανέτοιμοι και με όρεξη. Έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί πολλοί νέοι της Νάξου και αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα, γιατί οι νέοι είναι το μέλλον μας.

Αντώνης Μανιός
Το σημαντικότερο στην προσπάθεια αυτή είναι η σφαιρική ανάπτυξη του νησιού. Τα άτομα που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Νάξου και να παραμερίσουν τους τοπικισμούς. Οι αιρετοί πρέπει να ενδιαφερθούν για τα έργα πνοής του τόπου. Αν ο ρόλος του Επαρχείου ήταν αναβαθμισμένος θα μπορούσαν τα έργα αυτά να ευοδωθούν, όμως τώρα το ρόλο αυτό θα τον αναλάβει ο νέος Δήμος.

Κοντοπίδης Μανόλης
Μια γρήγορη ανάγνωση σε διάφορα στατιστικά δεδομένα των Δήμων όπως το γεγονός ότι μόνο 213 από τους 1034 Δήμους απέκτησαν πιστοποίηση για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, ότι το 44% λειτουργούν με μόνο ένα μηχανικό, ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν οικονομολόγο, αρκούν για να καταλάβουμε όλοι μας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ριζικών αλλαγών, δομικών αλλαγών του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και η αυτοδιοίκηση. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης με τη δημιουργία του προγράμματος «Καλλικράτης». Ευελπιστώ ότι κάποτε θα δημιουργηθεί ένα επιτελικό κράτος, με αποκεντρωμένα όργανα, εξοπλισμένα με αρμοδιότητες, που θα αποτελούν το βασικό συντελεστή της Τοπικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του πολίτη, την εξυπηρέτηση του, και φυσικά το σεβασμό που αρμόζει στο περιβάλλον όπου ζούμε. Σε τοπικό επίπεδο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Νάξος είναι μία και αδιαίρετη. Με λυπεί και με προβληματίζει η ανάπτυξη του νησιού με 2 ταχύτητες, γι αυτό πρέπει μέσω του «Καλλικράτη» να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για την ισόρροπη ανάπτυξη της Νάξου και για τη βιωσιμότητα των χωριών μας. Αυτοί οι προβληματισμοί θα πρέπει να είναι αποτελούν, κατά την προσωπική μου άποψη, την αφετηρία για τη δράση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: