Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τήνος - Πολλά τα προβλήματα και στη Σύρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Τήνος μετά από σχετικό αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, λόγω των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα το νησί με κυριότερο εξ’ αυτών τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Ο κ. Λεονταρίτης από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Μετά τις ανεπιτυχείς μέχρι στιγμής, λόγω των δυσμενών συνθηκών, προσπάθειες των ερπυστριοφόρων και των μηχανημάτων εκχιονισμού να προσεγγίσουν την περιοχή της Άνδρου στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί την Τήνο, εναλλακτικό σχέδιο που προέβλεπε την απογείωση ελικοπτέρου από Αθήνα το οποίο θα μετέφερε τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να προσεγγίσουν τον υποσταθμό και να διαπιστώσουν από αέρος το μέγεθος της βλάβης, κατέστη ανεφάρμοστο λόγω αδυναμίας απογείωσης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κατάστασης εξετάζεται η μεταφορά μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η με πλοίο στην Τήνο προκειμένου να συνδεθούν με τα δίκτυα της Σύρου και της Μυκόνου για να ηλεκτροδοτηθεί το νησί.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Απάνω Μεριά της Σύρου

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας από την επέλαση του χιονιά τις τελευταίες ημέρες με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.
Με «όπλα» τα διαθέσιμα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικά που μισθώθηκαν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου αποκαταστάθηκε η προσβασιμότητα στις περισσότερες περιοχές της Σύρου ( Άδειατα, Αληθινή, Χρούσσα, Επισκοπείο κ.λ.π) ενώ συνεργεία της ΔΕΗ κατάφεραν να αποκαταστήσουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση στις περιοχές αυτές.
Δυστυχώς το χιόνι ύψους 1,5 μέτρων στην Απάνω Μεριά αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος και σήμερα, αφού έχει μετατρέψει το οδικό δίκτυο της περιοχής σε παγοδρόμιο με αποτέλεσμα οι προσπάθειες των συνεργείων να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα μηχανήματα διάνοιξης να προχωρούν με αργούς ρυθμούς λόγω της ολισθηρότητας και του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος.
Αυτό καθιστά αδύνατη μέχρι στιγμής την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη συγκεκριμένη περιοχή αφού τα συνεργεία της Δ.Ε.Η αδυνατούν να προσεγγίσουν τα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες ενώ το έργο και τις προσπάθειες των συνεργείων δυσχεραίνουν, λόγω της στενότητας του οδικού δικτύου και τα αποκλεισμένα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες των συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: