Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μεταγραφές επιτυχόντων φοιτητών ΑΕΙ - ΤΕΙ με γρίφους και πολλά παράπονα ....

  • Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου οι δηλώσεις
  • Μετεγγραφές φοιτητών από το... δεύτερο εξάμηνο
«Θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με τη διαδικασία των μετεγγραφών από περιφερειακό σε κεντρικό ΑΕΙ, παρατείνοντας την αγωνία περί των 20.000 -με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς- δικαιούχων.
Η κατάσταση περιπλέκεται μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι οι
φετινοί εισακτέοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου στο τμήμα στο οποίο εισήχθησαν. Μάλιστα, για το θέμα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια.
«Οι αιτήσεις για μετεγγραφή θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους φοιτητές τώρα, ώστε οι αποφάσεις να βγουν με άνεση. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μετεγγραφές συντελούνται τον Ιανουάριο. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν. Άρα, θα έχουμε χρόνο και εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι για μετεγγραφή θα πρέπει να «μεταναστεύσουν» έστω και για λίγους μήνες στην πόλη όπου εδρεύει το τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, την ίδια ώρα που αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα εξετασθούν οι πρωτοετείς οι οποίοι θα πάρουν μετεγγραφή στην περίπτωση που τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου στο περιφερειακό ΑΕΙ δεν είναι ίδια με αυτά του κεντρικού ΑΕΙ.

Τα βήματα των υποψηφίων για τις μετεγγραφές - Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου οι δηλώσεις

Έως τις 17 Οκτωβρίου και ηλεκτρονικά, στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας: http://solon.it.minedu.gov.gr, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή οι φετινοί εισακτέοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους είναι τα εξής:

1 Να προσέλθουν σε οποιαδήποτε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό τους (φυσική ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας.

2 Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό των πανελληνίων εξετάσεων, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.

3 Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής μιας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης, ενώ οφείλουν να επιλέξουν μία και μόνο υποκατηγορία δικαιούχων για μετεγγραφή (π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή κ.ά.).

Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι επιτυχόντες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατόπιν συμμετοχής τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α' και Ομάδας Β', Μαΐου - Ιουνίου του σχολικού έτους 2013-2014.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των τρίτεκνων, πολύτεκνων κ.ά. μπορούν να μεταπηδήσουν σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή, εάν δεν υπάρχει, την πλησιέστερη σε αυτή. Όσοι έχουν αδελφό που σπουδάζει μπορούν να μετεγγραφούν είτε στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους είτε στην περιφέρεια όπου ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού. Εάν οι αντίστοιχες σχολές είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, η επιλογή των επιτυχόντων θα γίνει βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία των δικαιούχων που πληρούν οικονομικά κριτήρια, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Τροπολογία και Υπουργικές Αποφάσεις για τις μετεγγραφές

Ανακοινώνεται ότι για το θέμα των μετεγγραφών έχει κατατεθεί προς ψήφιση η επόμενη τροπολογία.

Για να δείτε την τροπολογία πατήστε εδώ.

Μετά την ψήφισή της πρόκειται να εκδοθούν οι επόμενες Υπουργικές Αποφάσεις.

Για να δείτε τις Υπουργικές Αποφάσεις πατήστε εδώ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: