Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 19-8-2014

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα θα εκδικαστούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της Σύρου τα Ασφαλιστικά Μέτρα που στρέφονται κατά της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σύμφωνα με την οποία, προ εβδομάδων, υλοποιήθηκε / εφαρμόστηκε προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση επί της οδού Παπαρηγοπούλου – μι προσωρινή ρύθμιση που… θέλει στην εν λόγω κεντρική οδική αρτηρία να «κλείνει» καθημερινά από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ. της επόμενης ημέρας.
Οι έχοντες έννομο συμφέρον επέλεξαν την οδό των Ασφαλιστικών Μέτρων για να καταρρίψουν μιαν απόφαση που κρίνουν ότι ζημιώνει τον επιχειρηματικό και όχι μόνον κόσμο της περιοχής τους, αφού το «απαγορευτικό» καταμεσής της οδού Παπαρηγοπούλου, ουσιαστικά βάζει λουκέτο στην οδό Μέσης που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως άνοδος που οδηγούσε στον κόμβο πλησίον του «Ιατρικού Κέντρου Ι. Πρωτονοτάριος».
Θα κυρωθεί το «πόλη κλειστή» στα Διοικητικά Δικαστήρια της Σύρου;
Το Κυκλοφοριακό της Χώρας Νάξου… δια της οδού Παπαρηγουπούλου στα Διοικητικά Δικαστήρια της Σύρου, σήμερα λοιπόν…
Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ενδέχεται να ζητήσει αναβολή της συζητήσεως, όμως κάτι τέτοιο μάλλον δύσκολο είναι να γίνει.
Θα κινδυνέψει η μελέτη στο σύνολό της;
Εάν και εφόσον τα Διοικητικά Δικαστήρια ακυρώσουν την προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση που υλοποιήθηκε, προ εβδομάδων, στην οδό Παπαρηγοπούλου, τότε στο σύνολό της η υλοποιηθείσα κυκλοφοριακή μελέτη στην Χώρα Νάξου θα μπει σε… περιπέτειες από ένα ντόμινο ποικίλων εξελίξεων. Οι κάτοικοι της περιοχής Γρόττας περιμένουν. Η Κοντολέοντος και η μονοδρόμησή της – βλέπετε - τους απασχολεί ακόμη και σήμερα...
Όλοι όσοι στρέφονται κατά της εν λόγω επίμαχης κυκλοφοριακής ρυθμίσεως διατείνονται ότι, «επειδή το Κυκλοφοριακό απέτυχε σε πολλά σημεία της πόλης, προσπαθεί η δημοτική αρχή να εφαρμόσει προσωρινές ρυθμίσεις για να το αποκαταστήσει».

Προ δεκαοκτώ ημερών, σημειώναμε σε σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» ότι, με βάση παλαιότερη έρευνα της εφημερίδας μας (αρχές του 2012): Το κυκλοφοριακό στην πόλη της Νάξου και στο νησί μας γενικότερα, θα πάψει να «βραχυκυκλώνει» την καθημερινότητά μας, εάν και εφόσον οι (νέες) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται / υλοποιούνται περί τα μέσα της προσεχούς ανοίξεως δεν θα είναι ρυθμίσεις για «κάποιους», αλλά ρυθμίσεις για «όλους».

«ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΕΙ» την καθημερινότητά μας το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Νάξου, και παντού στο νησί μας (επάνω) γενικότερα ιδίως κατά τους μήνες του θέρους που ο αριθμός των τροχοφόρων πολλαπλασιάζεται.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γεγονότα που σημάδεψαν το «Νέο Κυκλοφοριακό» που η επανεκλεγείσα δημοτική αρχή υλοποίησε προ ενός έτους – «μπαγιάτικα» και «φρέσκα» – αποδομούν μια κυκλοφοριακή μελέτη που έχει κάνει την πόλη της Νάξου άνω – κάτω σε πολυσύχναστες περιοχές της.

ΤΟ… αποφάσισαν / ενέκριναν, το… πλήρωσαν αδρά και το… τροποποιούν οι αρμόδιοι, από καιρού εις καιρόν, όπως τους βολεύει, αδιαφορώντας για τον κόσμο που διαμαρτύρεται…

ΕΦΙΑΛΤΗΣ για την Χώρα Νάξου το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο, μεσοκαλόκαιρα…

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Κοντολέοντος (παλιός περιφερειακός) αναβιώνουν εδώ και μερικές ημέρες αργά το απόγευμα κάθε μέρα πλησίον του Α.Τ. Νάξου.

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι ημεδαποί αλλά και οι αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού μας παρακολουθούν σκηνές απείρου κάλλους που εκθέτουν το νησί μας. Την ίδια ώρα οι του δήμου που έχουν το «γενικό πρόσταγμα» κλείνουν προκλητικά τ’ αφτιά τους και επιμένουν να κάνουν το δικό τους. Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει ένα πράγμα: η δύναμη της εξουσίας (που ο κόσμος απλόχερα τους έδωσε) τους έχει κάνει αδιάλλακτους και απίστευτα αυταρχικούς.
ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΕ το αφτί των αρμοδίων πέρυσι τέτοια εποχή που είχαμε κοινωνική έκρηξη στην Κοντολέοντος. Όπως δεν ιδρώνει το αφτί τους και φέτος που ο κόσμος αργά το απόγευμα κάθε μέρα «μπλοκάρει» την κεντρική οδική αρτηρία πλησίον της οδού Μέσης.
ΠΕΡΥΣΙ ο «αγώνας» για την μη μονοδρόμηση της Κοντολέοντος προδόθηκε εκ των έσω (σ.σ.: από συντοπίτες μας που συμμετείχαν για τα μάτια του κόσμου στις διαδηλώσεις). Η ρύθμιση περί μονοδρομήσεως πέρασε…
ΦΕΤΟΣ, εκεί στην Μέσης και επί του κάθετου σε αυτήν κεντρικού δρόμου, όπου τοποθετείται «απαγορευτικό», αγώνας γίνεται. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και επαγγελματίες εκφράζουν την δυσφορία τους για την «προσωρινή ρύθμιση» που υλοποιήθηκε, αλλά ουδείς τους ακούει.
Ο αρμόδιος, που δεν σηκώνει τηλέφωνα…
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. Μαργαρίτης, κατά δήλωση κατοίκων της περιοχής, κάθε φορά που κάποιος τον «ενοχλήσει» στο τηλέφωνο ή κατ’ ιδίαν του εκφράσει την προς το εν λόγω μέτρο αντίθεσή του, «στον κύριο Λιανό να πάτε», λέει. Ο τελευταίος, δεν σηκώνει τηλέφωνο. Λες και έχει κλείσει τ’ αφτιά του στην κοινωνία της Χώρας και συγκεκριμένα σε μερίδα των πολτών οι οποίοι διαμαρτύρονται, ζητώντας «κατανόηση».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ βοά. Μιλά για συμφέροντα που (εξ)υπηρετεί η νέα ρύθμιση στο συγκεκριμένο μάλιστα σημείο του κεντρικού δρόμου – στο σημείο εκείνο το οποίο βάζει με το «απαγορευτικό» του λουκέτο για 12 ώρες στην παρακείμενη οδό Μέσης!
ΕΚΕΙ, ένας νέος συνδημότης μας που πότε δηλώνει ότι αμείβεται για να «φρουρεί» επί 12 ώρες το «σήμα» αντί €1.500, μηνιαίως και πότε δηλώνει ότι εθελοντικά «προστατεύει» το «απαγορευτικό», ακούει καθημερινά τα εξ αμάξης!
ΕΙΝΑΙ υπάλληλος του δήμου; Είναι συμβασιούχος; Με ποια απόφαση διορίστηκε «τροχονόμος» του «απαγορευτικού». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και δη και ο αρμόδιος καθ’ ύλην αντιδήμαρχος γνωρίζουν πολύ καλά και «ποιος είναι» και «τι κάνει, εκεί». Άλλωστε, τον γνωρίζουν και υπακούουν όσες φορές τους καλέσει για βοήθεια οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου.
ΔΕΝ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΝ οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής ότι θα βγάλουν άκρη με την νέα «προσωρινή ρύθμιση». Όμως αργά το απόγευμα, καθημερινά είναι εκεί και μοιράζουν φυλλάδια σε ντόπιους και «ξένους» οδηγούς (ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού μας, προκειμένου οι τελευταίοι να βρουν τον δρόμο να πάνε στις εστίες τους. Φοβερά πράγματα, φίλες και φίλοι αναγνώστες. Μιλάμε για μιαν εικόνα που αμαυρώνει την τουριστική εικόνα της πόλεως μας μήνα Ιούλιο και που θα εξακολουθήσει να την αμαυρώνει και μέσα στον Αύγουστο.
ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου που βουλιάζει στα αναρίθμητα σήματα του Κ.Ο.Κ. που εγκατέστησε εκεί η νέα κυκλοφοριακή μελέτη επιβαρύνεται αυτή την εποχή όσο καμία άλλη στο νησί μας. Και «βγάζει» προς τα έξω μιαν εικόνα που εκθέτει την τουριστική Νάξο.
ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όλα αυτά τα του ημετέρου δήμου αφεντικά, όμως αδιαφορούν προκλητικά στην αντίδραση της «κοινής γνώμης»…
Οι της Κοντολέοντος…
ΠΕΡΥΣΙ τέτοια εποχή κάποιοι άλλοι συνδημότες μας διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την μονοδρόμηση ενός άλλου δρόμου. Όμως η «φωνή» τους έπεσε στο κενό. Και πέρυσι άλλωστε, όπως κι εφέτος, οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ του ημετέρου δήμου είχαν κλείσει τ’ αφτιά τους στις αντιδράσεις…
«Έχεις δει πουθενά εσύ Παιδικό Σταθμό χωρίς αυλή; Και οι φυλακές έχουν αυλή. Αυτά είναι τα χάλια μας εδώ στη Γρόττα. Και πάνε να κάνουνε και Κυκλοφοριακό, αυτοί που φώναζαν επί Μαράκη ότι ο μονόδρομος θα μας… ‘κάψει’… »Για τη μονοδρόμηση που λένε πως πρέπει να γίνει, θα γίνει πανικός. Δε θα δεχτούμε καμία μονοδρόμηση. Γράψε το αυτό. Θέλω να το δω, γραμμένο. Γράψε το για να το διαβάσουν, ο Λιανός και οι άλλοι… »Γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν όλους εδώ πέρα; Τι τους κάναμε; Τους πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Αυτό είναι το ‘ευχαριστώ’; »Αν γίνουν κάποια πράγματα εδώ…, να φύγουν δηλαδή τα παρκαρισμένα και να υπάρχει το καλοκαίρι αστυνόμευση, ο δρόμος λύνει πολλά προβλήματα »Έφυγα από την Αθήνα, ήρθα εδώ και στο τέλος θα με καταστρέψει ο τόπος μου; Με τον Λιανό συνομιλήσατε; Δεν παίρνει χαμπάρι, ο άνθρωπος. Και είναι και κάτοικος της περιοχής μας. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, ρωτηθήκανε; Άμα μου διώξεις εμένα τον δικό μου τον πελάτη από ‘δω, θα ξαναπεράσει αποδώ ποτέ; Και ο διπλανός μου, μου λέει: ‘Αντώνη, αν κάνουν μονοδρόμηση, θα το κλείσω το κατάστημά μου; Προτείνω να βγάλουν τις νταλίκες από τον Ποταμό. Από ‘δω θα πρέπει να περνάνε τα Ι.Χ. Ξέρεις το καλοκαίρι πόσοι άνθρωποι περιμένουν απέναντι, για να πάρουν το λεωφορείο και να πάνε στη θάλασσα; Ξέρεις πόσες γριούλες περιμένουν το λεωφορείο για να πάνε να ανάψουνε ένα κεράκι στους πεθαμένους τους; Πώς αυτές οι γυναίκες θα εξυπηρετούνται;»
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν προς ενός έτους στην «Κ» και στον υπογράφοντα το σχόλιο τούτο από τον επιχειρηματία της εν λόγω περιοχής Αντώνη Σεϊντάνη.
ΦΕΤΟΣ, η Μέσης δεν έχει… Αντώνη Σεϊντάνη. Έχει, Νίκο Κουτελιέρη. Έχει, Δημήτρη Ανδρώνη και την οικογένειά του. Και άλλους πολλούς, επίσης. Κάποιοι εξ αυτών καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν και απειλές από τον κ. Λιανό. Αν όντως συνέβησαν τέτοια πράγματα, ας βγουν μιλήσουν. Αν μη τι άλλο, για να ξέρουμε σε τι κοινωνία ζούμε.

Υπάρχουν ακόμη ακόμη και οι ταξιτζήδες που είναι «απέναντι’ στην επίμαχη ρύθμιση. Και που και αυτοί διαμαρτύρονται. Όπως άλλωστε και οι αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού μας…
Προ τριών εβδομάδων πάλι από τις στήλες της «Κ», παρατηρούσαμε με βάση τις εξελίξεις εκείνων των ημερών: Είχε που είχε τα χάλια της τα κυκλοφοριακά η πόλη της Νάξου ήρθε και η προσωρινή ρύθμιση στην προέκταση της Παπαρηγοπούλου, πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, που ουσιαστικά κατάργησε την οδό Μέσης που διοχέτευσε την κυκλοφοριακή κίνηση προ το περίπτερο Ανδρώνη (πλησίον του Ιατρικού Κέντρου Ι. Πρωτονοτάριος) και μετέτρεψε την περιοχή την ευρύτερη του Αγίου Γεωργίου σε έναν λαβύρινθο δίχως αρχή και τέλος.
Χθες γύρω στις 7:30 το απόγευμα, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν εκεί όπου εδώ και μερικές ημέρες τοποθετείται από τις 20:00 το απαγορευτικό «Πόλη Κλειστή». Στις προθέσεις τους ήταν να μην τοποθετηθεί το «απαγορευτικό», όμως ο εντεταλμένος του δήμου συνδημότης μας που λειτουργεί ως «προστάτης» του «απαγορευτικού» ήρθε και εγκατέστησε το σήμα στο συγκεκριμένο σημείο. Αμέσως παρενέβησαν κάποιοι επιχειρηματίες αλλά και κάτοικοι της περιοχής και τον υποχρέωσαν να απελευθερώσει τον δρόμο. Αυτό έγινε για περίπου 5΄… Ήταν η στιγμή που τα συνωστισμένα – στοιχισμένα το ένα πίσω από τον άλλο αυτοκίνητα άρχισαν να χρησιμοποιούν και πάλι τον δρόμο που περνά μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου.
Ο εν λόγω υπάλληλος έσπευσε αμέσως στο Α.Τ., ζητώντας την συνδρομή του. Αυτό και έγινε. Μοτοσικλετιστής και ένας ακόμη συνάδελφος του κατέφθασαν στο κομβικό σημείο του δρόμου και εγκατέστησαν το σήμα στην ενδεδειγμένη θέση εφαρμόζοντας την απόφαση για την εν λόγω ρύθμιση, που είχε λάβει προ καιρού το δημοτικό συμβούλιο Νάξου. «Εμείς, κάνουμε τη δουλειά μου» ακούστηκαν να υποστηρίζουν τα στελέχη του Α.Τ. Νάξου. Που πρόσθεσαν: «Είναι μια απόφαση που πρέπει να εφαρμοστεί».
Σε λίγα λεπτά μέσα ο δρόμος είχε κλείσει από παντού αφού αλλοδαποί με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού αλλά και ντόπιοι έκαναν μανούβρες επί του μπλοκαρισμένου από παντού οδοστρώματος στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από το γενικό μποτιλιάρισμα.
Ούτε με το μίτο της Αριάδνης δεν μπορούσε κανείς να «ξεφύγει» από έναν δρόμο που «βούλιαζε» κάθε λεπτό που περνούσε όλο και πιο πολύ στις ρόδες!
Έκπληκτοι οι αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού μας, ψιθύριζαν: «Και εμείς μαζί σας είμαστε». Απευθύνονταν στους κατοίκους της περιοχής…
Κατά γενική ομολογία η προσωρινή αυτή ρύθμιση είναι μια ρύθμιση που φέρνει τα πάνω – κάτω στην εν λόγω περιοχή. Είναι μια ρύθμιση που παραπέμπει στα περυσινά «επεισόδια» της Κοντολέοντος που μονοδρομήθηκε…
Αν μη τι άλλο και προ της γενικής κατακραυγής αυτό που πρέπει οι αρμόδιοι του δήμου να μας πουν τούτες τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες που το νησί μας «σηκώνει» πολύ κόσμο, ποιος ο λόγος να δημιουργούνται τέτοια σκηνικά – σκηνικά της ντροπής. Υπάρχουν λόγοι που γίνονται αυτά τα πράγματα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Αν ναι, τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές, ας μας τους πουν… για να ξέρουμε. Για να μάθουμε – επιτέλους – γιατί «νέκρωσε» η Κοντολέοντος ένα χρόνο πριν και τώρα πάει να «νεκρώσει» και η εικονιζόμενη οδός αλλά και η Μέσης που μέχρι πρότινος οδηγούμε την κίνηση προς το περίπτερο Ανδρώνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: