Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Εκδηλώσεις σε Δαμαριώνα και Φιλώτι από την Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στην Αιολική Βιομηχανία

Το Σάββατο 22 Μαρτίου και την Κυριακή 30 Μαρτίου η Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στην Αιολική Βιομηχανία πραγματοποίησε δυο συζητήσεις στο Δαμαριώνα και στο Φιλώτι αντίστοιχα. Αφού προβλήθηκαν δυο μικρά βίντεο από το Αποπηγάδι της Κρήτης, ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών.
Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν ικανοποιητική και, ειδικά στο Φιλώτι , έγινε πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση όπου το αίσθημα ήταν αρνητικό για το καταστροφικό έργο που ετοιμάζει η εταιρεία του Κοπελούζου στο νησί μας. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο συνίσταται στην κατασκευή και λειτουργία εννέα μεγάλων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο.
Ειδικά για τη Νάξο, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν δυο αιολικά συνολικής ισχύος 69MW στις θέσεις Βουρλά και Ξυλόκαστρο πάνω από τον Άγιο Θαλλέλαιο στην περιοχή των Μελάνων, καθώς επίσης στην κορυφή Καβαλλάρη βορειοανατολικά της Αγιασού και στη θέση Στρωτή στο Κανάκι. Θα αποτελούνται από 30 ανεμογεννήτριες ύψους 100 και πλέον μέτρων, διπλάσιες από αυτές της Κορώνου ενώ η εταιρεία θα ανοίξει 22 χιλιόμετρα νέους δρόμους μόνο για δική της χρήση.
Τα συμπεράσματα των εκδηλώσεων είναι αρνητικά απέναντι στις αιολικές βιομηχανικές ζώνες που σχεδιάζονται για το νησί μας οι οποίες θα καταστρέψουν φυσικές περιοχές της Νάξου. Επίσης, θα βλάψουν τα απειλούμενα είδη πουλιών ενώ τα μεγάλα αιολικά είναι ανταγωνιστικά με άλλες δραστηριότητες των κατοίκων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός.
Η Πρωτοβουλία Αγώνα θα συνεχίσει τις ενημερωτικές δράσεις και σε άλλα χωριά της Νάξου διότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τις κοινότητες που περιοχές τους σχεδιάζονται να βιομηχανοποιηθούν, αλλά αφορά το σύνολο του νησιού. Είναι μάλιστα βέβαιο ότι αν υλοποιηθεί αυτό το έργο, τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και για τις άλλες προτάσεις από τη βιομηχανία των αιολικών ώστε να γεμίσει ο τόπος με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: