Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα σφράγισε με την προσωπικότητά της τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, τη νεότερη ιστορία της χώρας. Πέρα από την παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς της στο πολιτισμό ως ηθοποιός και ερμηνεύτρια, θα μείνει στην ιστορία τόσο για την αντιδικτατορική της δράση – αποτέλεσμα της οποίας ήταν να της αφαιρεθεί από την Χούντα η ελληνική υπηκοότητα και να κινδυνέψει πολλές φορές η ζωή της - όσο και για το έργο της ως Υπουργός Πολιτισμού.

Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο στην πρώτη κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1981 και το διατήρησε σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου έως το θάνατό της το 1994. Στη διάρκεια της θητείας της δημιούργησε το θεσμό των Δημοτικών και Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού στην επαρχεία αλλά και το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης με πρώτη την Αθήνα, της οποία ήταν υποψήφια Δήμαρχος στις εκλογές του 1990. Στη δεύτερη θητείας της και μέχρι να τη νικήσει οριστικά η επάρατη νόσος μέριμνά της είναι η προώθηση του πολιτισμού και ιδιαίτερα της θεατρικής αγωγής στα σχολεία.

Το μεγαλύτερό της όραμα όμως ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν, στον Παρθενώνα. Όπως έλεγε : «….Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…».

Σήμερα, 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, τιμούμε την μνήμη της Μελίνας και παλεύουμε για τις ίδιες αρχές στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή της. Την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: