Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ


Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
        Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολύ ισχυροί βοριάδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για το επόμενο επταήμερο στο νησί μας. Ποτιστικές οι βροχές στην αρχή και στο τέλος του επταήμερου και καταιγίδα την Παρασκευή. Συνεπώς, κάποιες αγροτικές εργασίες όπως, ράντισμα με γαλαζόπετρα, όργωμα και σκάλισμα μάλλον θα πρέπει να αναβληθούν. Τώρα για το κλάδεμα, το ξελάκωμα, τη λίπανση, τη σπορά κτηνοτροφικών φυτών και το φύτευμα φράουλας κ.α. ο καθένας κρίνει και αποφασίζει.
      Οι  πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις άνεμοι 6-8 Β θα είναι βοριάδες και θα εμφανίζουν κάποιες ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή και Τετάρτη) μια σημαντική στροφή ή αντιστροφή στην κατεύθυνση, μέσα στην ίδια ημέρα.
      Η θερμοκρασία, με πτώση σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο θα κυμανθεί μεταξύ 05 και 10 β. η ελάχιστη και μεταξύ 08 και 13 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Συννεφιασμένο το επόμενο επταήμερο, με βροχές στην αρχή και στο τέλος του και μάλιστα την Παρασκευή θα αναπτυχθούν και καταιγίδες. 
Πέμπτη 27/1 : Νεφώσεις με βροχή από το απόγευμα, με ανέμους Β και σταδιακά μέχρι το απόγευμα ΝΑ 5-6Β και θερμοκρασία 08–12β.
Παρασκευή 28/1 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ανέμους ΝΑ και σταδιακά μέχρι το απόγευμα Β 7-8Β και θερμοκρασία 10–14 β.
Σάββατο 29/1 : Νεφώσεις με βροχή, με ανέμους Β και θερμοκρασία 09–13 β.
Κυριακή 30/1 : Νεφώσεις, με ανέμους Β και από το απόγευμα και θερμοκρασία 09-12 β.
Δευτέρα 31/1 : Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με ανέμους Β και από το μεσημέρι και θερμοκρασία 08–11 β.
Τρίτη 1/2 : Νεφώσεις με πιθανή βροχή, με ανέμους Β 7Β και θερμοκρασία 06-09 β.
Τετάρτη 2/2 : Νεφώσεις με βροχή, με ανέμους Β και σταδιακά μέχρι το απόγευμα ΝΔ 6-7Β και θερμοκρασία 05–08 β

Δεν υπάρχουν σχόλια: