Είναι ολοφάνερο ότι όλοι οι πολίτες θέλουν να πληρώνουν χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Οι δε ασφαλισμένοι να έχουν την μικρότερη δυνατή συμμετοχή και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, καμία συμμετοχή. Αυτά που μας λέει ο Κύριος Ρήγας, αποτελούν τέχνασμα για αφελείς. Στην πραγματικότητα οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται, όπως συμβαίνει και τώρα ή να μην παίρνουν τα
φάρμακα, που έχουν ανάγκη, γιατί δεν μπορούν να τα πληρώσουν ή να τα παίρνουν με μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτό στην πράξη έχει φανεί. Όποιον και να ρωτήσετε, μπορεί να σας το βεβαιώσει. Βάζουν κατώτερη τιμή, σε φάρμακα, που σε πολλούς ασθενείς, δεν βοηθάνε ή παρουσιάζουν παρενέργειες, λόγω των εκδόχων που παρασκευάζονται και δεν είναι τα ίδια έκδοχα στα γενόσημα και στα πρωτότυπα ή η χαμηλότερη τιμή, αναφέρεται σε μερικές περιπτώσεις, σε φάρμακα που δεν υπάρχουν, έστω και ως γενόσημα. Παράλληλα αυξάνουν το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου. Φυσικά υπάρχουν και γενόσημα που είναι αξιόπιστα.
Ο πανικός τους είναι μεγάλος, στο βαθμό που να μην καταλαβαίνουν τι λένε και προσπαθούν να βάλουν παγίδες και εκβιασμούς. Ανεπίτρεπτο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα θέλει όχι μόνο την αυτόνομη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάξου και των άλλων νοσοκομείων, αλλά και την αναβάθμισή τους. Θέλει την ουσιαστική πτώση των τιμών, όχι μόνο των φαρμάκων, αλλά και όλων των καταναλωτικών αγαθών, με το προφανές, ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν στην πραγματικότητα λιγότερο. Θέλει τον έλεγχο αξιόπιστης δράσης των φαρμάκων, από τον ΕΟΦ και από τα πανεπιστήμια. Δεν θέλει το τεχνητό και υποκριτικό χαμήλωμα της τιμής των φαρμάκων, ως άλλοθι, αυτό δεν θέλει, γιατί προκαλεί μεγαλύτερη στην πράξη συμμετοχή του ασφαλισμένου και για αποφυγή του φαινομένου της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, λόγω κινδύνου εξαγωγής τους από τις εταιρείες. Η διαδικασία κοστολόγησης των φαρμάκων είναι να ορίζουν μία χαμηλότερη τιμή, που υποτίθεται ότι έχει κάποιο γενόσημο. Αν το φάρμακο που θα πάρει έχει υψηλότερη τιμή, τότε καταβάλει το ποσό της συμμετοχής του, μέχρι το ύψος της χαμηλότερης τιμής και ολόκληρη την διαφορά, από την χαμηλότερη τιμή μέχρι την τιμή του φαρμάκου. Για παράδειγμα, αν η τιμή για το φάρμακο ARIPIPRAZOLE είναι 120 Ευρώ και η χαμηλότερη τιμή είναι 41,90 τότε ο ασθενής θα πληρώσει με ποσοστό 25% 10,50 Ευρώ συν 120-41,50= 78 Ευρώ, άρα 10,50+78=88,50.
Στην πραγματικότητα οι ασθενείς για το φάρμακο αυτό, που κυκλοφορεί με την ονομασία Ampilify, έχουν 0% συμμετοχή και υποχρεούνται με το τέχνασμα της χαμηλότερης τιμής, να πληρώσουν όλη την διαφορά. Γενόσημο δεν υπάρχει.
Δίλλημα λοιπόν. Τι προτιμάς. Να πνιγείς ή στον γκρεμό να πέσεις;
Ισίδωρος Νερούτσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου