Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες

Ολοκληρώθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ Α.Ε., η εκδήλωση Απονομής Βραβείων του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μετατροπή του SILO και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ένα έργο το οποίο εντάσσεται στο συνολικό πλέγμα έργων της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά. Στην εκδήλωση παρέστησαν και επέδωσαν τα βραβεία και τις διακρίσεις, η Γενική Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ. κ. Λίνα Μενδώνη, οι
Αντιπεριφερειάρχες Αττικής κ. Στέφανος Χρήστου (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) και κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης (ΕΣΠΑ),Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων του ευρύτερου Πειραιά, πρώην Πρόεδροι του ΟΛΠ, εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά και της Ναυτιλίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Λίνα Μενδώνη και ο υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου κ. Γιώργος Αραχωβίτης.
Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
“Με το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δημιουργείται μία Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πόλης και του Λιμανιού, ιδιαίτερα για τους επιβάτες της Κρουαζιέρας.
Στόχος μας είναι:
    • Η οργανική διασύνδεση της Πόλης με τη λιμενική ζώνη μέχρι την άκρη της θάλασσας.
    • Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών και του τείχους του Κόνωνα, που αποδεικνύουν τη μεγάλη ιστορικήπορεία του λιμανιού.
    • Η αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος και η διάσωση των βιομηχανικών του εγκαταστάσεων.
    • Η δημιουργία Μουσείων, Θεματικών Πάρκων και δικτύων αναψυχής.
    • Η ανάπτυξη πρασίνου και πεζοδρόμων σε μία έκταση 180.000 τ.μ.
Η Πολιτιστική Ακτή είναι ένα σύνθετο έργο, το οποίο αναπτύσσεται σε έναν ενιαίο χώρο του ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος και παραχωρείται ολόκληρος στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, με πλήρη συνταύτιση και συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής με την οποία από πέρυσι συνυπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας για όλα τα έργα.
Ένα από τα έργα αυτά, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων κατασκευάζεται στο εμβληματικό για το λιμάνι κτίριο του SILO, το οποίο κατασκευάσθηκε από τον ΟΛΠ ως Αποθήκη Σιτηρών και θεμελιώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μετά από την Προκήρυξη ενός ανοιχτού διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από πολλές χώρες και τιςομόφωνες αποφάσεις της Κριτικής Θεσμικής Επιτροπής απονέμουμε, στα πλαίσια μιας έκθεσης όλων των έργων, τα 5 βραβεία που θεσμοθετήθηκαν και τις 9 εξαγορές διακριθέντων έργων, τα οποία ενέκρινε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.
Θέλω, πρώτα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους αρχιτέκτονες – μέλη της Κριτικής Επιτροπής και τον Πρόεδρό της ομότιμο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής κ. Δημήτρη Φατούρο, για το σημαντικό έργο της αξιολόγησης και κατάταξης των μελετών που υποβλήθηκαν. Να ευχαριστήσω επίσης ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής, αρχιτέκτονα, κ. Γιώργο Αραχωβίτη και όλα τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΛΠ.
Θέλω, να συγχαρώ για τη δουλειά τους όλους τους συμμετέχοντες και φυσικά ξεχωριστά όσους βραβεύθηκαν και διακρίθηκαν.
Θέλω, επίσης να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Στέφανο Χρήστου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Λεωνίδα Αθανασιάδη για θέματα ΕΣΠΑ, την Δ/ντρια Δ/νσης Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωση, για την αμέριστη συμπαράστασή τους.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Βρισκόμαστε ήδη στο ξεκίνημα μίας νέας τουριστικής περιόδου για την κρουαζιέρα. Ήδη καθημερινά προσεγγίζουν πλέον μεγάλα κρουαζιερόπλοια το λιμάνι. Το 2013 θα είναι παρά τα προβλήματα κρίσης μία εξαιρετική χρονιά.
Τα  έργα της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής ξεκίνησαν.
    • Για το Πάρκο Δραπετσώνας ήδη ο Δήμος Κερατσινίου  Δραπετσώνας απέστειλε στην Περιφέρεια Αττικής την πρότασή του γιαένταξη σε άξονα του ΕΣΠΑ.
    • Για τη Μετατροπή του Κτιρίου στο Καστράκι σε Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήδη αποφασίστηκε η τελική πρόταση απότην Επιτροπή Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.
    • Η μετατροπή της Πέτρινης Αποθήκης σε Μουσείο Μετανάστευσης και Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ θα ξεκινήσει το φθινόπωροτου 2013.
    • Για τη μετατροπή των δύο Μεγάλων Αποθηκών σε Θεματικό Πάρκο, έχει προκηρυχθεί Διεθνής Διαγωνισμός που λήγει τονΙούνιο.
    • Η Κατασκευή της υποθαλάσσιας διάβασης πεζώνη οποία θα διασυνδέσει το λιμάνι Κρουαζιέρας (Λεοντάριμε την ΠολιτιστικήΑκτήθα προκηρυχτεί το φθινόπωρο.
    • Η αναπαλαίωση της Υπερκατασκευής στο Μώλο Περικλέους (Κράκαρη)έργο επίσης της βιομηχανικής εποχής του Πειραιά,θα επαναπροκηρυχθεί το καλοκαίρι.
    • Η ανάπλαση Αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών για να γίνει επισκέψιμος συνεχίζεται με τη φροντίδα της ΕφορείαςΑρχαιοτήτων Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής  και τέλος
    • Όλα τα υπόλοιπα έργα (υπόγειο parkingανοιχτό θαλάσσιο Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών, LibertyΠέτρινες Δεξαμενές, κ.λ.π.)στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.
 Με την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά επιχειρείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος, που ενισχύει κοινωνικά την Πόλη και το Λιμάνι, που διασυνδέει επιχειρηματικά τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και αναδεικνύει εκ νέου το ρόλο του λιμανιού του Πειραιά ως διαχρονικό ιστορικό πόλο της Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι,
Μέσα από τα έργα που βραβεύουμε και εκθέτουμε μπορεί κανείς να δει το Λιμάνι του Αύριο. Ένα λιμάνι που προετοιμάζεται έγκαιρα από τώρα για το 2021, έτος εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ένα λιμάνι που πέρα από τις άλλες δραστηριότητες του είναι και θα είναι ο κόμβος της Κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα λιμάνι που αντιμετωπίζει την κρίση δημιουργικά, κερδοφόρα, αισιόδοξα.”
Η έκθεση όλων των βραβευθέντων, διακριθέντων και υποβληθέντων έργων θα παραμείνει από σήμερα μέχρι την 9η Απριλίου 2013 στην Πέτρινη Αποθήκη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην ιστοσελίδα του ΟΛΠ Α.Ε. (www.olp.gr), σε Ανακοίνωση Τύπου της 19.02.2013, βρίσκονται τα βραβευθέντα έργα και οι Αρχιτέκτονες που έλαβαν τα βραβεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια: