Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Άμεση απομάκρυνση των αμιαντοσκεπών από τα σχολεία ζητούν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της Νάξου

Το θέμα των καρκινογόνων αμιαντοσκεπών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να απασχολεί πολύ έντονα την κοινωνία της Νάξου.
Μέλη και εκπρόσωποι από όλους τουςΣυλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η απόφαση της από κοινού σύνταξης και αποστολής σχετικής επιστολής με αριθμό πρωτοκόλλου 1291/ 31-1-2013 προς τον Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων, με κοινοποίηση προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία ζητούν να επισπευσθούν οι διαδικασίες της άμεσης και χωρίς χρονικές καθυστερήσεις απομάκρυνσης των φύλλων ελλενίτ που αποτελούν τμήμα της στέγης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και.......
την αντικατάσταση ολόκληρης της αμιαντοσκεπής της αποθήκης του ΚΕΠΠΥΕΛ το οποίο βρίσκεται δίπλα στο 3ο Δημοτικό σχολειό. Την επιστολή συνυπογράφουν, ο σύλλογος διδασκόντων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. και Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων(ΣΒΕΝΑΜιΚ)
Έρευνες που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποδείξει ότι οι ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμες και συχνά θανατηφόρες παθήσεις στους πνεύμονες. Οι ίνες του αμίαντου διαθέτουν την ιδιότητα να επιπλέουν στο νερό και μπορούν να μεταφερθούν σχεδόν οπουδήποτε μέσω του αέρα, προκαλώντας σοβαρές οργανικές βλάβες σε όποιον τις εισπνεύσει. Οι ασθένειες που ενδέχεται να προσβάλλουν τον άνθρωπο (πνευμονοκονίαση, καρκίνος των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα) εκδηλώνονται έπειτα από χρονικό διάστημα 10 έως 40 ετών.
Η χρήση του έχει πλέον απαγορευτεί πλήρως στην Ελλάδα (Οδηγία 1999/77/ΕΚ και Οδηγία 2003/18/ΕΚ) και σε πολλές άλλες χώρες.
Η επιστολή






Δεν υπάρχουν σχόλια: