Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Λίγες ημέρες πριν την λήξη της κατάληψης ... συνάντηση του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη με μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου

Επίσκεψη στο χώρο του Γενικού Λυκείου Νάξου πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Κοντόπουλο. 20 περίπου ημέρες απο το ξεκίνημά της κατάληψης και λίγες ημέρες πριν την οριστική λήξη της αφού είναι "κοινό μυστικό" ότι την Δευτέρα 11-3-2013 οι μαθητές αποφασίζουν επανέναρξη των μαθημάτων, ανεξάρτητα απο την επίλυση ή όχι των αιτημάτων τους, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος ξεναγήθηκαν στο χώρο του υπό κατάληψη Λυκείου από μαθητές και καθηγητές, προκειμένου να διαπιστώσουν τις φθορές που έχει υποστεί το κτίριο και τις ανάγκες των μαθητών για βελτίωση του περιβάλλοντος διδασκαλίας. Στη συνέχεια οι κκ Μαργαρίτης και Κοντόπουλος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με όσους μαθητές και μαθήτριες βρίσκονταν στο χώρο του Λυκείου και να ακούσουν τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους. Κατά τη δίωρη επίσκεψή του ο Δήμαρχος διαπίστωσε ότι κάποια τεχνικά προβλήματα, κυρίως στα ξύλινα παράθυρα του κτιρίου, μπορούν να επιδιορθωθούν βραχυπρόθεσμα, ενώ τόνισε ότι θέματα που άπτονται της υλικοτεχνικής υποδομής θα ικανοποιηθούν μέσα από τις αρμόζουσες διαδικασίες. Στο αίτημα των μαθητών να ισχύει το σχολικό δελτίο επιβίβασης στα λεωφορεία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και όχι μόνο κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα έρθει πρώτα σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Νάξου, με το οποίο ο Δήμος έχει συνάψει τη σύμβαση της μεταφοράς των μαθητών, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες επιβίβασής τους στο μεσοδιάστημα μεταξύ σχολικής έναρξης και λήξης.
Ο Δήμαρχος, κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα από το Δήμο προς τις σχολικές κοινότητες (δημιουργία ΚΕΔΔΥ στη Νάξο, διατήρηση ελεύθερων από αυτοκίνητα αύλειων σχολικών χώρων κατά τους θερινούς μήνες, δημιουργία σύγχρονων παιδικών χαρών, οικονομική ενίσχυση των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας, ώστε να μην υπάρχει καμία έλλειψη αναλώσιμων και πετρελαίου θέρμανσης στις 62 σχολικές μονάδες του Δήμου κλπ), δήλωσε τη συμπαράστασή του στους μαθητές, τονίζοντας ότι ένα από τα πρώτιστα μελήματα της διοίκησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι η παιδεία και η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών. Ακόμη, ανακοίνωσε στους μαθητές την πρόθεση του για αγορά και διάθεση από το Δήμο στα σχολεία διαδραστικών εκπαιδευτικών πινάκων, ως ένα επιπλέον βοήθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και το σχεδιασμό αγοράς οικοπέδου, με την προοπτική ανέγερσης νέας σύγχρονης σχολικής μονάδας.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόσφατο φαινόμενο υποσιτισμού μαθητών, δήλωσε την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου, προκειμένου να παρασχεθούν κουπόνια δωρεάν σχολικής σίτισης στους μαθητές που χρήζουν βοηθείας.
«Το θέμα αυτό, καθώς έχει την ιδιαιτερότητα να προσεγγίζει ευαίσθητους εφηβικούς χαρακτήρες, έχουμε χρέος να επιλυθεί με κάθε προσοχή και σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των μαθητών, με τη συνεργασία των καθηγητών του σχολείου. Καθημερινά βιώνουμε την ανάγκη για ενίσχυση των κοινωνικών παροχών σε άτομα που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν με σκοπό να βοηθήσουμε. Η παροχή κουπονιών δωρεάν σχολικής σίτισης αποτελεί μια νέα και πρωτοπόρο κοινωνική παροχή από το Δήμο μας, που αποσκοπεί τόσο στην αρωγή των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, όσο και στην ψυχολογική ενδυνάμωση των ωφελουμένων»,τόνισε ο Δήμαρχος.
Επίσης, κατά τη συνομιλία του με τους μαθητές, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Με συγκίνηση παρακολουθώ κάθε εκφραζόμενη σκέψη σας, μέσα από την οποία διακρίνω ανθρώπους προβληματισμένους για όλα τα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που εμείς οι μεγαλύτεροι διαμορφώσαμε. Ωστόσο, κι εμείς έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη μαχητικότητα και την αγωνία των μαθητών. Είμαστε συμπαραστάτες σας, αφουγκραζόμαστε τις διαθέσεις σας και προβληματιζόμαστε με τα αιτήματά σας. Χαιρόμαστε που βλέπουμε συγκροτημένες προσωπικότητες να παλεύουν για το δίκιο τους, γιατί οι σημερινοί μαθητές είναι οι πυλώνες της αυριανής κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση να σας στηρίζουμε, αφού αποτελείτε τους αυριανούς υποστηρικτές του τόπου μας».
Κλείνοντας την επίσκεψή του, ο Δήμαρχος κάλεσε τους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους, λήγοντας την κατάληψη, καθώς η σχολική χρονιά βαίνει σύντομα στην περίοδο των εξετάσεων και δεν θα πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος σχολικός χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: