Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στη Χώρα και στον ομώνυμο οικισμό στη Νάξο

Γιορτάστηκε με επισημότητα η μνήμη του ιερομάρτυρος Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Χώρας της Νάξου την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 το βράδυ με πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, αρτοκλασία και θείο κήρυγμα και στη συνέχεια με ολονυκτία (όρθρο και θεία λειτουργία) που τελείωσε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς την 23η Φεβρουαρίου. Αρχικά το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στα προπύλαια του
Μητροπολιτικού Ναού έγινε υποδοχή μιας καινούργιας ιεράς εικόνας του Αγίου Πολυκάρπου και στη συνέχεια άρχισαν οι προαναφερθείσες ιερές ακολουθίες προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου. Τον θείο λόγο κατά τον εσπερινό εκήρυξε ο ιερέας και ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας κ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος και κατά την ιερά ολονυκτία ο ιερέας και λόγιος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας π. Σπυρίδων Βασιλάκος. Κατά τον εσπερινό πολυμελής χορωδία υπό τον κ. Δημήτρη Παπάνη (με τη συμμετοχή και του κ. Στυλιανού Βλησίδη) απέδωσε τους θρησκευτικούς ύμνους μελωδικότατα.
Σημειώνουμε ότι ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν μαθητής του Ευαγγελιστού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, οι οποίοι είναι και οι ιδρυτές της Εκκλησίας της Νάξου. Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Καλλινίκου τιμάται με ιδιαιτερότητα η μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου.
Η εορτή στον λόφο του Αγίου Πολυκάρπου
Αξιόλογη εορταστική εκδήλωση στη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου πραγματοποιήθηκε Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στο μικρό γραφικό φερώνυμο ναό στον ομώνυμο λόφο που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή της Μονής Αγίου Χρυσοστόμου και των υψωμάτων των Αγγιδίων. Τον όρθρο και τη θεία λειτουργία ετέλεσε ο ιερέας Εφημέριος Αγγιδίων π. Νικόλαος Μετζτητάκος και στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Νικόλαος Σκουλάτος, Αντώνης Κονδύλης, Γιάννης Λογαράς και ο (μικρός στην ηλικία και ελπιδοφόρος ιεροψάλτης, μαθητής Γυμνασίου) Δημήτρης Αλάμπεης. Μετά τη θεία λειτουργία παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους φιλόξενο γεύμα από την οικογένεια του κ. Γιάννη και κ. Μαρίας Σιδερή στην παρακείμενη οικία τους, από όπου -όπως και από έξω από τον ναό- μπορούσε κάποιος να απολαύσει την (σαν από αεροπλάνο, σχεδόν) υπέροχη θέα προς τη Χώρα της Νάξου και τη γύρω περιοχή και την Πάρο και την ενδιάμεση θαλάσσια ζώνη. Σημαντική συμβολή στον εορτασμό του Αγίου Πολυκάρπου στον νέο ομώνυμο οικισμό των υψωμάτων Χώρας-Αγγιδίων είχε και ο Σύλλογος Αγίου Πολυκάρπου Νάξου (με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Πιτταρά). Στις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου και κάτοικοι της περιοχής και της Χώρας. Ήταν μια λιτή εορταστική εκδήλωση που άφησε πολύ όμορφες εντυπώσεις.
Γιάννης Σπ. Λογαράς(Ακολουθούν φωτογραφίες)









Δεν υπάρχουν σχόλια: