Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Νέοι Αγρότες από τις Κυκλάδες στη Θεσσαλονίκη


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή η τριήμερη αποστολή στην Θεσσαλονίκη ομάδας αγροτών και νέων ενδιαφερόμενων για την αγροτική παραγωγή από τα νησιά της Πάρου και της Σίφνου, με την ευκαιρία της έκθεσης Zootechnia. Η αποστολή υλοποιήθηκε με τον συντονισμό και την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες . Η αποστολή στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων για την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς και φορείς των νησιών σε θέματα
αγροτικής ανάπτυξης. Η Ομάδα πρωτοβουλίας για τις δραστηριότητες αυτές ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σίφνο, με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου και Ευρωβουλευτή των ΟΠ Νίκου Χρυσόγελου, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας.
Τα μέλη της αποστολής στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία:
  • Nα περιηγηθούν τα περίπτερα και τα εκθέματα της έκθεσης Zootechnia
  • Nα παρακολουθήσουν την εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βράβευση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος για την «Παλέτα των κυκλαδίτικων τυριών», και συνέβαλαν σ΄αυτήν με προσφορά τυριών από τα νησιά τους 
  • Nα ξεναγηθούν από τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τον τεχνικό της σύμβουλο Δημήτρη Μιχαηλίδη, στην παρουσίαση των πετυχημένων πρακτικών νέων αγροτών, στην κτηνοτροφία η/και τη γεωργία, την αλιεία, τη δασοκομία και την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων. Ειδικότερα θέματα ενδιαφέροντος η ίδρυση και λειτουργία μικρών οικογενειακών τυροκομείων, η αξιοποίηση μιας γκάμας προϊόντων από παραδοσιακές καλλιέργειες –όπως το αμπέλι, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η καλλιέργεια –τυποποίηση αρωματικών φυτών αλλά και οπωροκηπευτικών από τοπικές ποικιλίες.  
  • Nα επισκεφθούν –μαζί με μέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- το Εργαστήριο Προστασίας Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του ΕΘΙΑΓΕ, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του και να συζητήσουν με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαλούπα για τις δυνατότητες συνεργασίας των παραγωγικών φορέων των νησιών με το ερευνητικό ινστιτούτο. 
  • Nα συμμετάσχουν στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργάνωσε το Σάββατο η ΠΕΝΑ σχετικά με την Αγροτική Έρευνα και τη σύνδεσή της με την τοπική παραγωγή, την εμπορία και το branding των ελληνικών αρωματικών φυτών και το δίκοκκο στάρι, με συμμετοχή φορέων και παραγωγών απ΄όλη την Ελλάδα
Ευχαριστούμε  την Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής  Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Blue Star Ferries για την υποστήριξη τους στη διοργάνωση της αποστολής.
Επόμενη δράση της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή στη διοργάνωση (τέλη Φλεβάρη) μιας ευρύτερης κυκλαδικής συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης –με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων- για τον εντοπισμό κοινών αξόνων και μέσων δράσης και τη δημιουργία θεσμών δικτύωσης και υποστήριξης για νέους αγρότες και νέες αγροτικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: