Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά στη Νάξο

Με λαμπρότητα και σημαντική προσέλευση πιστών γιορτάστηκε η μνήμη του Ναξίου στην καταγωγή και ταπεινόφρονος ιερέως, οσίου Αγίου Νικολάου του Πλανά, στη Χώρα της Νάξου το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 και την παραμονή 1 Μαρτίου μς επίκεντρο τον ενοριακό Ι. Ναό Αίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου Πλανά. Την παραμονή το βράδυ εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου συμπαραστατουμένου από πλήθος κληρικών. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο ιερέας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως
Παροναξίας π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στα Αναλόγια δύο χοροί με επικεφαλής τους πρωτοψάλτες κ. Γιάννη Κόντε (δεξιά) και τον κ. Δημήτρη Παπάνη (αριστερά) απέδωσαν μελωδικότατα τους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Μετά τον εσπερινό ακολούθησε ιερά αγρυπνία με όρθρο και θεία λειτουργία.
Ανήμερα της εορτής (2 Μαρτίου) το πρωί ετελέσθη όρθρος και Αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου. Το θείο κήρυγμα απηύθυνε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Γαβαλάς και ο οποίος ερχόμενος από το νησί του για την εορτή του Αγίου Ν. Πλανά προσεκόμισε προς προσκύνηση λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος που φυλάσσονται στην προαναφερθείσα Ι. Μονή.
Μετά τη θεία λειτουργία έγινε περιφορά λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Νικολάου του Πλανά σε δρόμους πλησίον του Ναού και των συνοικιών Χριστού, κάτωθεν Πλατείας Πρωτοδικείου και Άλσους Έλλης και επιστροφή στο Ναό, όπου και έγινε απόλυση των ιερών ακολουθιών. Δέηση αναπέμφθηκε κατά τη διέλευση προ του Ι. Ναού του Σωτήρος Χριστού (της ομώνυμης συνοικίας).
Κατά τη λιτάνευση ακούγονταν εκκλησιαστικοί ύμνοι από ιερείς και ιεροψάλτες ενώ ιδιαίτερο τόνο έδινε και η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπό τον αρχιμουσικό κ. Ρούσσο Καμαριανάκη.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ.κ. Δημήτρης Λιανός, Αντώνης Μανιός και Δημήτρης Μανιός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομάτης, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ.κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου και Σπύρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης-Σαραντηνός, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Στάθης Αγγελής, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας του νησιού, άλλοι επίσημοι και σημαντικό πλήθος κόσμου.
Ας σημειωθεί ότι οι ακολουθίες στον εορτάζοντα Ι. Ναό διεξήχθησαν με σεμνότητα και τάξη και πρέπει να σημειωθεί η αξιόλογη προσφορά σ’ αυτό του εκκλησιαστικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Εφημέριο π. Κωνσταντίνου Κύλη.
Μετά το τέλος και της λιτάνευσης παρεσχέθη κέρασμα με καφέ, γλυκά, αναψυκτικά κλπ. στο Πνευματικό Κέντρο κάτωθεν του εορτάζοντος Ιερού Ναού με την παρουσία του Μητροπολίτη, κληρικών, επισήμων και άλλων πολιτών και όπου εθελοντικά και με ιδιαίτερο ζήλο πρόσφεραν ευγενικά τις υπηρεσίες του κάποιες εθελόντριες κυρίες.
Σημειώνουμε ότι ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς (Νάξος 1851-Αθήνα 1932) τιμάται σημαντικά και στην Αθήνα όπου ιεράτευσε. Ιδίως τιμάται στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης Αθηνών (του επονομαζομένου και «Κυνηγού»), στην ίδρυση της Ενορίας του οποίου συνέβαλε ουσιαστικά και όπου φυλάσσονται σε επιφανή λάρνακα λείψανα του Αγίου. Ας σημειωθεί ότι ο Άγιος Ν. Πλανάς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών που τελούσε στον Ι. Ναό Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα των Αθηνών και, αν και πολύ απλοϊκός και όχι με ιδιαίτερη μόρφωση (αλλά με ταπεινότητα, ευσέβεια και απαράμιλλο ήθος), είχε ως συμπαραστάτες του ιεροψάλτες, τους κορυφαίους νεοέλληνες λογοτέχνες Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.
Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς με τον όλο βίο και δράση του και την καταξίωσή του, κάνει υπερήφανους και εμάς τους συμπολίτες του Ναξιώτες.
Γιάννης Λογαράς
(Ακολουθούν φωτογραφίες)








Δεν υπάρχουν σχόλια: