Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θρησκευτικές εορτές Δεκεμβρίου 2012 - Η εορτή του Αγίου Μοδέστου στο Γλινάδο της Νάξου


Τελέστηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στο χωριό Γλινάδο της Νάξου η εορτή του Αγίου Μοδέστου, Πατριάρχη Ιεοσολύμων, ιερομάρτυρα (4ος αιώνας) και (μεταξύ άλλων) προστάτη των ζώων. Οι θρησκευτικές ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν στον Ι. Ναό Αγίου Νικοδήμου του χωριού. Την παραμονή εψάλη πανηγυρικός εσπερινός. Την ημέρα της εορτής το πρωί τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η θεία λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς, οι ιερείς π. Ιωάννης Μαϊτός (ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο), π. Φιλάρετος Δημητροκάλλης (Εφημέριος Γαλανάδου), π. Νικόλαος Βασιλάκης (Εφημέριος Γλινάδου) και ο
ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Νικόλαος Σκουλάτος, Νικόλαος Τολάκης και Μανώλης Κατσούλης.
Στη θεία λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γλινάδου κ. Γιάννης Σέργης και αρκετό πλήθος κόσμου (κυρίως κατοίκων του χωριού), μεταξύ των οποίων διακρινόταν και τα παιδιά του τοπικού σχολείου (και τα οποία –ας σημειωθεί- απήγγειλαν εντυπωσιακά το «Πάτερ ημών» με την καθοδήγηση του Εφημερίου π. Νικολάου Βασιλάκη).
Μετά  το τέλος της λειτουργίας κάτοικοι του χωριού έξω από τον Ναό πρόσφεραν στους παρευρεθέντες πρόχειρο γεύμα και κρασί κάνοντας έτσι τη γιορτή σπουδαιότερη.
Ο Άγιος Μόδεστος τιμάται ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές (και στη Νάξο) ως προστάτης της κτηνοτροφίας.

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: