Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θρησκευτικές εορτές Δεκεμβρίου 2012 -Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στο Αγερσανί της Νάξου

Με λαμπρότητα και με μεγάλη κοσμοσυρροή πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στο χωριό Άγιος Αρσένιος (Αγερσανί) της Νάξου την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί (και την παραμονή Τρίτη 11 Δεκεμβρίου το βράδυ). Την ημέρα της εορτής τελέστηκε ο όρθρος και θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου συμπαραστατουμένου από τους ιερείς π. Εμμανουήλ Σκουλάτο (Εφημέριο Τριπόδων), π. Συμεών Τελόπουλο (Εφημέριο Αγερσανίου) και τον ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Βλασερό. Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο χορωδία νέων ιεροψαλτών από την Αθήνα (συνεργατών της Ενορίας) με επικεφαλής τον κ. Κώστα Μπουσδέκη και με τη συνδρομή και του κ. Αθασίου Παππά.
Στις  εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομμάτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Στάθης Αγγελής και κ. Στάθης Πιτταράς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Αρσενίου κ. Νικόλαος Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Τριπόδων (Βίβλου) κ. Αντώνης Σοφικίτης, άλλοι επίσημοι και μεγάλο πλήθος κόσμου.
Μετά  το τέλος της λειτουργίας έγινε  λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος σε κεντρικούς δρόμους του Αγερσανίου και επιστροφή στον ναό, όπου έγινε και η απόλυση των ιερών ακολουθιών.
Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής (μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Κάβουρας-Μπιρίκος) πρόσφεραν ευγενικά στον κόσμο πρόχειρα γεύματα.
Τον Μητροπολίτη, άλλους κληρικούς και  λαϊκούς δεξιώθηκαν οι υπεύθυνοι  του ναού στον παρακείμενο χώρο υποδοχής
Επίσης  μετά τη λειτουργία πολύς κόμος κατέκλυσε τις ταβέρνες και καφετέριες του χωριού.
Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Αγερσανίου είναι από τις πιο μεγάλες στην περιοχή του Λιβαδιού της Νάξου.
* Στη Χώρα της Νάξου η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος τελέστηκε στον γραφικό ναό του Προφήτη Ηλία του οποίου το δεξιό κλίτος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Σπυρίδωνος, ναός ο οποίος βρίσκεται στο νότιο άκρο του Μπούργου (όπισθεν περίπου του ζαχαροπλαστείου Μαθιάσου) και. υπάγεται στην ενορία του Μητροπολιτικού ναού.

Γιάννης Λογαράς




Δεν υπάρχουν σχόλια: