Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

"Λιμπερασιόν": Μπροστά στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Μανώλης Γλέζος αντιστέκεται ξανά

Μακροσκελές πορτρέτο αφιερώνει στο χθεσινό της φύλλο η γαλλική "Λιμπερασιόν" στον Μανώλη Γλέζο, με τίτλο "Απέναντι στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Μανώλης Γλέζος αντιστέκεται ξανά". "Στα 89 του χρόνια ο ήρωας του αγώνα κατά των ναζί καλεί τον λαό του να αντισταθεί στα σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται ξανά και ξανά από την Ευρώπη". Το πορτρέτο του Γλέζου, τον οποίο αποκαλεί "ο Έλληνας Στεφάν Εσέλ", ξεκινά με μια περιγραφή της απόφασής του, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη.
"Το γέρικο λιοντάρι βρυχάται ακόμη. Και τόσο το χειρότερο για τους κυνικούς που μερικές φορές κοροϊδεύουν αυτόν τον 89χρονο ουτοπιστή που αποφασίζει ξανά να δώσει την ύστατη μάχη". Η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι ο Γλέζος, που πρόσκειται "στη ριζοσπαστική αριστερά, από την αρχή της κρίσης δεν σταμάτησε να στηλιτεύει τις διαταγές των Βρυξελλών και την υπεροψία εκείνων που ταπεινώνουν τους Έλληνες, ξεχνώντας ότι ο ελληνικός λαός ήταν ο πρώτος που
είπε 'όχι' στον χιτλερικό στρατό και άρα και στις δυνάμεις του Άξονα".
"Σήμερα, με τους ίδιους πατριωτικούς τόνους, καταγγέλλει 'μια χούφτα διεθνών τραπεζών, τους οίκους αξιολόγησης, τα επενδυτικά ταμεία που διεκδικούν την εξουσία στην Ευρώπη και στον κόσμο και ετοιμάζονται να καταργήσουν τα κράτη (...) χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους'". "Και αυτή τη φορά οι Έλληνες θα είναι εκείνοι που θα πουν πρώτοι 'όχι';" αναρωτιέται η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι "το γέρικο λιοντάρι με τα γαλάζια μάτια το ελπίζει και επιχειρεί να προκαλέσει μια εθνική έξαρση για να μπει τέλος σε αυτή την εγκληματική πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε κρίση χειρότερη από εκείνη του 1929". Παρακάτω η δημοσιογράφος περιγράφει τον αγώνα του Μ. Γλέζου για τα κατοχικά δάνεια και τις γερμανικές αποζημιώσεις, ύφους από "82 έως 100 δισ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: