Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Κυκλάδων Γιώργου Παπαμανώλη στον Κυκλαδίτη

Συνέντευξη παραχώρησε στον Κυκλαδίτη ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης μια μέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση και την καταψήφισή της από το ίδιο. Η Συνέντευξη έχει ως εξής:
-Κύριε Παπαμανώλη η καταψήφιση του άρθρου 1 στη χθεσινή ψηφοφορία στην ουσία του ισοδυναμεί με καταψήφιση του Μνημονίου ΙΙ, μιας και τα άρθρα 2,3,4 ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση μιας και μέχρι τώρα είχατε στηρίξει όλα τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και Παπαδήμου;

-Η απόφασή μου να καταψηφίσω το Μνημόνιο ΙΙ έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε εκτός από άδικα και σκληρά δεν οδηγούν σε αποτελέσματα επιθυμητά τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας όσο και για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Είναι μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, σμπαραλιάζουν τον ιδιωτικό τομέα, ενδέχεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο και μειώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Δεν μπορούμε να ζητάμε παραπάνω από αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν. Επιπλέον, στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται με σαφήνεια η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Ό, τι και αν βγουν να πουν, ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιέχεται στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο. Όπως είχα δηλώσει, κάτι τέτοιο δεν θα το ψήφιζα ποτέ, σε καμία περίπτωση. Αυτό και έκανα. Άλλοι, συνάδελφοι μου βουλευτές, πήραν διαφορετική απόφαση. Ψήφισαν "ναι" παρά τις εξαγγελίες τους.

-Κύριε Παπαμανώλη τι άλλαξε ανάμεσα στη ψήφιση του Μνημονίου Ι και στο Μνημόνιο ΙΙ. Γιατί στο πρώτο ψηφίσατε Ναι και όχι στο Δεύτερο;

-Μου δίνετε την ευκαιρία να εξομολογηθώ κάποια πράγματα στους συμπολίτες μου, όχι για να απολογηθώ ούτε για να δικαιολογηθώ. Ποτέ δε λέω πολλά λόγια. Ότι κάνω το κάνω πάντα μετά από πολύ σκέψη και πάντα αφού το μελετήσω.

Εκλέχτηκα Βουλευτής τον Οκτώβριο του 2009. Το Μάη του 2010, μόλις επτά μήνες μετά, κληθήκαμε να στηρίξουμε το Μνημόνιο Ι με γνώμονα την Σωτηρία της Χώρας από τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας αφού ο δανεισμός από τις αγορές ήταν απαγορευτικός. Το Μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης, φαινόταν μια λύση, παρά τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που επέφερε στην κοινωνία μας. Αποδείχτηκε όμως, πως αυτά που ψηφίσαμε με πόνο καρδιάς, μόνο οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα εφαρμόσει, θέλετε υποκύπτοντας στις πιέσεις κάποιων συντεχνιών; Θέλετε γιατί ήταν πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα και οι Υπουργοί δεν μπορούσαν να τα πάρουν; Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δισταγμός αυτός επέφερε νέα και ξανά νέα μέτρα για να καλύψουμε αυτά που δεν μπορούσαν να καλύψουν με τη διστακτικότητα και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Πρώτου Μνημονίου. Παρόλα αυτά δύο φορές σε νομοσχέδια που αφορούσαν και έπλητταν ακόμα περισσότερο τους Κυκλαδίτες και εννοώ τους νόμους του κ. Σηφουνάκη για τις κλίσεις και για τους παραδοσιακούς οικισμούς εγώ δεν δίστασα να καταψηφίσω τα συγκεκριμένα άρθρα πηγαίνοντας κόντρα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Βλέποντας λοιπόν, για να ολοκληρώσω το ερώτημά σας, ότι τα νέα μέτρα καλούνται και πάλι να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, επειδή δεν μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποίηση τις αποφάσεις που παίρναμε π.χ. αποκρατικοποιήσεις, κ.λ.π. αποφάσισα να μην στηρίξω το Μνημόνιο ΙΙ.

-Κύριε Παπαμανώλη η στάση σας αυτή, σας κόστισε τόσο την έξοδό σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και την στέρηση να συμπεριληφθείτε εκ νέου στα ψηφοδέλτια του Πα.Σο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές. Ποια τα σχέδια σας; Θα εκτεθείτε ξανά και με ποιους; Ή θα αποσυρθείτε;

-Πρώτα από όλα και μέχρι της εκλογές θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, ανεξάρτητος και θα είμαι κοντά στα γεγονότα. Θα αγωνιστώ για το συμφέρον των Κυκλάδων με βασικό στόχο από δω και πέρα να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και χαθεί ακόμα ένα κεκτημένο των νησιών μας.

Για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο και πρόσθεσε ότι «θα δούμε τι θα γίνει με την νέα ηγεσία μέχρι τέλος Μαρτίου». Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερά» αφού ανήκει στον κεντρώο χώρο, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει και στις επόμενες εθνικές εκλογές ως υποψήφιος, εάν δημιουργηθεί νέος κεντρώος πολιτικός φορέας.

Πηγή: Κυκλαδίτης

Επιμέλεια Νίκος Φώσκολος


Δεν υπάρχουν σχόλια: