Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

 Πρωτότυπη, όσο και πολύ σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στην πόλη της Νάξου για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού του νησιού σε θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και με στόχο επίσης την άμεση λειτουργία του Μαστογράφου (διαγνωστικού μηχανήματος που έχει δωρηθεί στο Νοσοκομείο Νάξου από την κ. Θέμη Χατζηγιάννη Μπογιατζόγλου και μένει αχρησιμοποίητος κυρίως λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού).
    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από μια ομάδα συμπολιτών μας (που αποκαλούνται «Ευαισθητοποιημένοι πολίτες») με τη συμπαράσταση και του Συλλόγου Γυναικών Νάξου. Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική παραλιακή πλατεία της Χώρας βασική ομιλήτρια ήταν η ιατρός κυτταρολόγος κ. Θέκλα Κίζη, η οποία ανέφερε διάφορα στατιστικά και άλλα στοιχεία για τη νόσο και τόνισε την ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και τη χρησιμότητα της μαστογραφίας που πρέπει να γίνεται πολύ συχνά.
    Οι  συγκεντρωθέντες κατόπιν ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο ανέγνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νάξου κ. Αγγελική Γρατσία-Μελισσουργού, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κοινού στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού  που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό αλλά είναι πλήγμα και για όλη την οικογένεια και έχει γίνει πλέον μάστιγα. Γι’ αυτό απαιτείται πέραν από την πληροφόρηση, να γίνεται επίσης και ο μαστολογικός έλεγχος μέσω του Μαστογράφου. Ζητούν προς τούτο την άμεση λειτουργία του Μαστογράφου που υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου και μένει «παροπλισμένος» για χρόνια. Το ψήφισμα απευθύνεται και προς το Νοσοκομείο και προς τους αρμόδιους φορείς (π.χ. 2η  ΔΥΠΕ). Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες έκαναν πορεία προς το Νοσοκομείο για να επιδώσουν το ψήφισμα και μέσω άλλων οδών και της ακτής του Αγίου Γεωργίου επέστρεψαν στην αφετηρία-παραλιακή πλατεία, όπου ήταν και το πέρας της εκδήλωσης.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: