Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40 % των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από 20 χρόνια για να αποπληρώσει το χρέος της και άλλο ένα 29% λέει 10 έως 20 χρόνια (πριν από ένα χρόνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18 % & 16 %). Το 64% θεωρεί πιθανή την χρεοκοπία της Ελλάδας (38% πριν ένα χρόνο) και μόλις το 32 % δεν πιστεύει σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μόνο τι 17% συμφωνεί να συνεχίσει η Ελλάδα να ...
τηρεί τους όρους του μνημονίου και να πληρώσει όλο το χρέος, 53% ζητάει διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πληρωμή μέρους του χρέους ενώ άλλο ένα 17% προτείνει στάση πληρωμών προς τους δανειστές.
Σε ότι αφορά τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο λαό το 82% δηλώνει οργή, απογοήτευση, ανησυχία, ντροπή και λύπη. Από αυτά κυρίαρχα είναι η οργή (29%) και η απογοήτευση (18%).
Το 75% έχει αρνητική γνώμη για το ΔΝΤ, το 655 θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ωφελήθηκε από την παρουσία του, ενώ το 69% ζητάει την απομάκρυνσή του.
Αρνητική στάση έχει το 52% και για την Κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα αν και το 59% τάσσεται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι έλληνες θεωρούν πολύ πιθανό σύμφωνα με την δημοσκόπηση - έρευνα της Public Issue να αυξηθεί περισσότερο η ανεργία (97%), να αυξηθεί η φτώχεια (93%), να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις (92%) , να υπάρξει κύμα μετανάστευσης ελλήνων στο εξωτερικό (83%), να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ (82%), να υπάρξει κοινωνική έκρηξη (78%), να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας (65%), να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (62%), να ενισχυθούν τα μικρά κόμματα (59%).
Πάντως το 62% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με το Μνημόνιο, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, ενώ υπέρ του Μνημονίου τάσσεται το 15%.
Το 69%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πιστεύει ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, έναντι 24% που θεωρεί πως είναι. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα του Απριλίου ήταν 62 και 30%.
Τέλος το 33% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Public Issue, θεωρεί ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι οι πολιτικοί, το 21% οι ελληνικές κυβερνήσεις, το 13% η κακοδιαχείριση, το 13% η διαφθορά και ένα 11% όλοι οι Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου