Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Κατάληψη" της πλατείας της Σχοινούσας

Η μικρή  πλατεία της Σχοινούσας κάποτε έσφυζε από τις φωνές των παιδιών, τα αστεία των νέων και φυσικά από  τις μουσικές των ντόπιων οργανοπαιχτών. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια ο χώρος  αυτής της μίας και μοναδικής  πλατείας έχει καταληφθεί – με την ανοχή των εκάστοτε κοινοτικών αρχών αλλά ουδέποτε επίσημα -  σε όλη του την έκταση από το κατάστημα που λειτουργεί εκεί. Ένα κατάστημα που κατά τα άλλα άλλαξε την καθημερινότητα όλων των κατοίκων την εποχή που άνοιξε, μιας και έγινε το στέκι…

Οι ανάγκες  όμως αλλάζουν και τα πράγματα ευτυχώς εξελίσσονται. Ο πληθυσμός της Σχοινούσας αυξήθηκε τόσο το χειμώνα όσο και την καλοκαιρινή περίοδο. Η επαναφορά της πλατείας στην αρχική της μορφή είναι κοινή απαίτηση της πλειοψηφίας των μόνιμων κατοίκων αλλά κυρίως των επισκεπτών.
Η προηγούμενη  κοινοτική αρχή αποφάσισε να διευθετήσει το ζήτημα, δυστυχώς όμως απέτυχε στην υλοποίηση της απόφασης αυτής. Και το θέμα πέρασε πάλι στα «ψιλά γράμματα» και κατέληξε να συζητιέται μόνο μέσα στα καφενεία. Ύστερα από έντονες πιέσεις από τη μεγαλύτερη μερίδα των Σχοινουσιωτών, η νέα κοινοτική αρχή, κατανοώντας την ανάγκη τους και σεβόμενη τη γνώμη τους, αποφάσισε να υλοποιήσει την παλαιότερη αυτή απόφαση.
Το θέμα συζητήθηκε πολύ και πάντα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Λιανό, ο οποίος ενημέρωσε για τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την ενοικίαση σε καταστήματα των κοινόχρηστων χώρων αλλά και την τιμή του τετραγωνικού. Το Κοινοτικό Συμβούλιο όφειλε να σεβαστεί τους νόμους αλλά παράλληλα όφειλε και να προστατεύσει την υπάρχουσα επιχείρηση. Και το αυτό έπραξε.
Η ολοκληρωτική ανάπλαση της πλατείας και του  περιβάλλοντα χώρου έχει ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα  της Σχοινούσας. Μέχρι να υλοποιηθεί, παραχωρούνται 22,50 τ.μ. (πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού της πλατείας) στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να νοικιάσουν την προβολή τους στην πλατεία και τα εναπομείναντα 18 τ.μ. παραμένουν για κοινή χρήση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο η προαναφερόμενη επιχείρηση διεκδικεί χώρο εκεί και έτσι έχει δικαίωμα να ενοικιάσει και τα 22,50 τ.μ.
Δυστυχώς  όμως οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι  να πράξουν το σωστό και το δίκαιο για τους συμπολίτες τους. Η κατάληψη συνεχίζεται παρά τις αποφάσεις  του Συμβουλίου (που είναι και  το μόνο που αποφασίζει για τέτοια ζητήματα) και παρά τις έγγραφες και προφορικές εκκλήσεις για εκκένωση των 18 τ.μ., καθώς πρέπει να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες.
Ο Αντιδήμαρχος, αρχικά ήταν πολύ αυστηρός και κάθετα υπέρ του να δοθεί όλη η πλατεία σε κοινή χρήση. Στη συνέχεια και μετά από τη λεπτομερή ενημέρωσή του (σχετικά με την προστασία της υπάρχουσας επιχείρησης, το μέγεθος της τουριστικής περιόδου, κλπ), συναίνεσε στο να παραχωρηθεί μέρος της στο κατάστημα που δραστηριοποιείται εκεί. Σήμερα όμως, αυτός ο ίδιος εισηγείται να δοθεί το 100% της πλατείας στην επιχείρηση.
Η αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου πήγε επί τόπου, μέτρησε, όρισε τις προβολές των  καταστημάτων, έκρινε απολύτως λογική την απόφαση του τοπικού Συμβουλίου και προσανατολίζεται, όπως προφορικά δήλωσε, σε παρόμοια εισήγηση, η οποία αναμένεται.
Το δίλημμα  παραμένει: η Κοινότητα πρέπει να πράξει επιτέλους τα δέοντα για την εκκένωση και χωροθέτηση της πλατείας ή μήπως πρέπει να υποκύψει και αυτή στις διάφορες πιέσεις εις βάρος των κατοίκων της;
Και τα ερωτήματα παραμένουν: Είναι ή  όχι η κάθε πλατεία περιουσία των πολιτών; Αν ναι, με ποιο δικαίωμα ο κάθε καταληψίας μπορεί να τη διεκδικεί σαν δική του; Τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ της αυστηρής τήρησης των νόμων και της τελικής απόλυτης υποταγής στα «θέλω» κάποιου πολίτη;
Η Σχοινούσα  δικαιούται την πλατεία της και θα την έχει παρά τις όποιες ανεπίσημες συμφωνίες προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: