Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η εορτή του Αγίου Ραφαήλ στο Αγερσανί

Του Ι. Λογαρά
    Με  ευλάβεια και σημαντική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Νάξο η εορτή των νεοφανών μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον φερώνυμο Ι. Ναό σε αγροτική τοποθεσία στο δρόμο Αγερσανίου - Αγίας Άννας (λίγο μετά τη συμβολή του με το δρόμο Χώρας-Αεροδρομίου-Καλαμουρίων).
    Την Τρίτη 26 Απριλίου 2011 το πρωί ετελέσθη ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία. Ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς  ...(ο οποίος και έκανε και το θρησκευτικό κήρυγμα). Στο Αναλόγιο ήταν οι κ.κ. Γιάννης Κόντες (επικεφαλής) και Γιάννης Ορφανός, Μανώλης Καπρής, Στέλιος Σπανός και Γιάννης Λογαράς. Μετά το πέρας της Λειτουργίας έγινε λιτάνευση εικόνων πέριξ του Ναού. Στη συνέχεια οι κτήτορες του Ναού κ. Στέλιος και κ. Κυριακή Δημητροκάλλη και τα μέλη της οικογενείας τους με τη βοήθεια και άλλων συγχωριανών τους, πρόσφεραν ευγενικά πλουσιοπάροχο πρόχειρο γεύμα στους προσελθόντες στη θρησκευτική αυτή πανήγυρη.
    Την παραμονή 25 Απριλίου το απόγευμα στον Εσπερινό ιερούργησε ο Εφημέριος Αγερσανίου ιερέας π. Συμεών Τελόπουλος και στο Ψαλτήρι τους εκκλησιαστικούς ύμνους και κείμενα απέδωσαν οι κ.κ. Θανάσης Παππάς, Μ. Καπρής, επ’ ολίγον και ο γράφων καθώς και ο κ. Γιάννης Ναυπλιώτης, αγιογράφος και Πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου για την υποστήριξη των πολυτέκνων οικογενειών «Ο Θεόφιλος».
    Σημειώνουμε ότι ο καλαίσθητος εξωτερικά και απαστράπτων από λαμπρότητα εσωτερικά Ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης κατασκευάστηκε το 2008 από την προαναφερθείσα οικογένεια Δημητροκάλλη και αποτελεί θρησκευτικό κόσμημα και ένα σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής του Λιβαδιού Νάξου.
    Η μνήμη των νεοφανών τριών Αγίων  Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης (που φονεύθηκαν τον Απρίλιο του 1463 από τους Τούρκους κατακτητές στο Μοναστήρι των Γενεθλίων της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη) εορτάζεται και σε άλλους Ναούς της Νάξου, αλλά και στον φερώνυμο Ναό της οικογενείας της κ. Σοφίας Σαντοριναίου-Λατσού στην περιοχή Μπαούζη κοντά στο δρόμο προς Αγιασό. 
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: