Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ


Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email : nicodris@gmail.com
      Ξεψυχώντας  ο Απρίλης, που άφθονα μας έβρεξε καθ’ όλη τη διάρκειά του,  μας  φιλοδωρεί με το πολύτιμο νεράκι ακόμη και τις τελευταίες μέρες του μέχρι και την Παρασκευή. Από Σάββατο και μετά, μπαίνοντας στο Μάη, ένας υπέροχος ήλιος, κυρίαρχος του ουράνιου θόλου, αρχίζει να διαλύει με τις σαν λόγχες ακτίνες του τις στρατιές των νεφών. Εδραιώνοντας τώρα την αυτοκρατορία του ο «ηλιάτορας», χαρίζει στο ζωικό και φυτικό βασίλειο άπλετο φως και μια καλοδεχούμενη βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας προς το τέλος του επταημέρου.
      Οι  άνεμοι, από διάφορες διευθύνσεις, θα πνέουν με μέγιστη ένταση γύρω στα 6Β, χωρίς επομένως να προκαλούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, επιτρέποντας στους τελευταίους επισκέπτες του νησιού μας να αναχωρήσουν αλλά και σε κάποιους άλλους, που δεν ήρθαν το Πάσχα, να αφιχθούν για Σαββατοκύριακο .
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 18 β. η ελάχιστη και μεταξύ 20 και 25 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Βροχή μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής και σταδιακή μείωση στη συνέχεια των νεφώσεων, που από την Τρίτη θα εξαφανισθούν και μια υπέροχη λιακάδα θα ανεβάσει αισθητά τη θερμοκρασία.
      Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 
Πέμπτη 28/4 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ανέμους ΝΑ 5Β και σταδιακά μέχρι το απόγευμα   Β 5-6Β και θερμοκρασία 15–20 β.
Παρασκευή 29/4 : Νεφώσεις με βροχή το πρωΐ, με ανέμους Β 5-6Β και θερμοκρασία 15–20 β.
Σάββατο 30/4 : Λίγες νεφώσεις, με ανέμους ΒΔ και σταδιακά μέχρι το απόγευμα   ΝΔ 6Β και θερμοκρασία 15–22 β.
Κυριακή 1/5 : Λίγες νεφώσεις, με ανέμους ΝΑ 6Β και από το βράδυ  και θερμοκρασία 16-23 β.
Δευτέρα 2/5 : Λίγες νεφώσεις το βράδυ, με ανέμους ΝΔ 6Β και σταδιακά μέχρι το βράδυ ΝΑ 6Β και θερμοκρασία 17–24 β.
Τρίτη 3/5 : Σχεδόν αίθριος, με ανέμους ΝΑ 7Β και σταδιακά μέχρι το βράδυ ΝΔ 7Β και θερμοκρασία 17-24 β.
Τετάρτη 4/5 : Αίθριος, με ανέμους ΝΔ και θερμοκρασία 18–25 β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: