Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εορτασμός Μεγάλης Εβδομάδας και Ανάστασης

 του Γιάννη Λογαρά
  Μέσα σε κατανυκτικό θρησκευτικό κλίμα αλλά και σε οικογενειακή ατμόσφαιρα πέρασαν τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά και με αρκετούς επισκέπτες (κυρίως Ναξιώτες που διαμένουν εκτός νησιού) και με άλλους επισκέπτες (Έλληνες και αλλοδαπούς) και με κύριο επίσης χαρακτηριστικό των ημερών αυτών την έντονη κακοκαιρία (τους ισχυρούς βορείους ανέμους, το ψύχος, και στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και αρκετές βροχές, καιρό γενικά που θύμιζε περισσότερο Χριστούγεννα παρά άνοιξη).
    Σε  κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκαν  οι θρησκευτικές ακολουθίες στους Ι. Ναούς της Νάξου και τις παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά του εορτασμού ήταν και η συνάντηση των Επιταφίων των τριών ορθοδόξων ενοριών της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή (22 Απριλίου) το βράδυ στον κεντρικό δρόμο μπρος από τον Ναό της Αγίας Θεοδοσίας στην περιοχή Γυμνασίου. Αρκετό πλήθος συνόδευε τη λιτάνευση των Επιταφίων ψάλλοντας τα Εγκώμια. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέσχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συνοδεύοντας τη λιτάνευση του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού.
    Κατά  τη βραδιά της Αναστάσεως πολύς κόσμος στα προαύλια των Ναών παρακολούθησε την ακολουθία και άκουσε το «Χριστός Ανέστη», ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν και οι εκκωφαντικοί θόρυβοι από την καύση κροτίδων. Στην περιοχή της Παντανάσσης εκάησαν και βεγγαλικά υπεράνω του χώρου του Ναού, που έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στη γιορτή.
    Στον  Μητροπολιτικό Ναό η αναστάσιμη ακολουθία έγινε με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο με την παρουσία από πλευράς επισήμων του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη και άλλων, ενώ στο Ναό της Παντανάσσης κατά την αναστάσιμη ακολουθία διακρίναμε μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κ. Γιώργο Ανωμερίτη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γκούφα.
    Η Νάξος (ιδίως η πόλη) τις ημέρες της εορταστικής αυτής περιόδου γνώρισε σημαντική κίνηση κόσμου στους δρόμους και στα καταστήματα γεγονός που έδωσε ξεχωριστή ζωντάνια στο νησί και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: