Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Προτάσεις των Οικολόγνω Πράσινων Νάξου προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την διαχείριση των υδάτινων πόρων

Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια  Ημέρα Νερού
Από τις Προτάσεις  των Οικολόγνω  Πράσινων Νάξου προς τον Δήμο Νάξου  και Μικρών Κυκλάδων

Το θέμα της  εξοικονόμησης και συνολικής  διαχείρισης των υδάτινων πόρων  είναι από  τα σημαντικότερα για  τα νησιά μας, με δεδομένο ότι οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να μειώσουν τις βροχοπτώσεις στο άμεσο μέλλον, οπότε επιβάλλεται η απόλυτη διασφάλιση αυτού του πολύτιμου αγαθού, με τη σύσταση ειδικών μονάδων διαχείρισής του, ανά υδρολογική λεκάνη. 
Στη Νάξο, τουλάχιστον  το 80% της κατανάλωσης γλυκού νερού οφείλεται στη γεωργία, συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε κατ’ αρχήν το ζήτημα της εξοικονόμησης του νερού. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι παράνομες γεωτρήσεις με τα μεγάλα βάθη και την ανεξέλεγκτη χρήση τους, καθώς και τα σπάταλα και παρωχημένα αρδευτικά συστήματα,  ...τα οποία ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης αυτού του πολύτιμου αγαθού. Επίσης, ευθύνονται η αλόγιστη χρήση του νερού από όλους μας, οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης και η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.  
Κάποια μέτρα  άμεσης και μεσοπρόθεσμης απόδοσης  προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης  των αποθεμάτων μας θεωρούνται :  
  • Η καταγραφή όλων των εν ενεργεία γεωτρήσεων παράνομων και μη και η τοποθέτηση μετρητών σε αυτές.
  • Η υποχρεωτική αξιοποίηση του καθαρού προϊόντος των ΒΙΟ.ΚΑ από βιοτεχνίες μαρμάρου, μπετόν, πλυντηρίων κ.α
  • Άμεση  επισκευή της τρυπημένης μεμβράνης της λιμνο-δεξαμενής των Εγγαρών.
  • Μελέτη για την πιθανή εγκατάσταση επιπλέοντος σκέπαστρου πάνω από κάθε λιμενο-δεξαμενή. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 30%  του νερού σε ανοικτές δεξαμενές εξατμίζονται κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως την Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.
  • Θα ήταν θετική η σκέψη για μελέτη και εγκατάσταση νέων λιμνο-δεξαμενών σε περιοχές της ορεινής Νάξου (και στα μικρά νησιά). Επίσης πρόβλεψη για κάλυμμα και αυτών των νέων δεξαμενών.
  • Επίσης, η δημιουργία μικρών τοπικών φραγμάτων ανάσχεσης τα οποία θα βοηθήσουν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Μελέτη για αφαλάτωση υφάλμυρου νερού με χρήση των ΑΠΕ (κυρίως για τα μικρά νησιά).
  • Σχέδια και προγράμματα συλλογής, επιτόπιου καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των «γκρίζων» νερών από τον νεροχύτη και τον νιπτήρα κατοικιών, ξενοδοχείων και καταστημάτων (όπως γίνεται πλέον σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας, πχ στην Κύπρο)
  • Υποχρέωση όλων των νέων κατοικιών, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων να διαθέτουν συστήματα συλλογής του νερού της βροχής.
Προς  την κατεύθυνση της  εξοικονόμησης του  νερού πρωτεύοντα ρόλο μπορεί να παίξει η πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, κατ’ αρχήν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με ειδικά μαθήματα αγωγής μαθητών στα σχολεία, με ειδικές ημερίδες και κατάλληλα έντυπα ή ραδιοτηλεοπτικά σποτς
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου σχεδιάζουν  τον Ιούνιο, 2011  να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού και των μαθητών για την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης σε νερό. Έντυπα με τους τρόπους εξοικονόμησης θα μοιραστούν παντού, αφίσες θα φιγουράρουν σε λεωφορεία και σποτ θα ακούγονται σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας.
Ίδια μέριμνα πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί στον προσδιορισμό πιθανών  πηγών υποβάθμισης, ρύπανσης και μόλυνσης του πόσιμου νερού και στη λήψη δράσεων για να σταματήσει και να καταπολεμηθεί αυτή η μόλυνση.
Τα περισσότερα  επιφανειακά ή υπόγεια υδατικά  συστήματα κακοποιούνται και  μολύνονται εδώ και δεκαετίες  από τον άνθρωπο, χωρίς την  αναγκαία και αυστηρή κρατική παρέμβαση. Όλοι, δυστυχώς, συχνά παραμένουμε απλοί θεατές, π.χ. στο μπάζωμα και τη ρύπανση της Αλυκής και των ρεμάτων, στην υφαλμύρινση των γεωτρήσεων, στο ‘δρόμο’ του κατσίγαρου και των ανενεργών ή ημί λειτουργούντων ΒΙΟ.ΚΑ, στα ανύπαρκτα ή διάτρητα δίκτυα αποχέτευσης κ.α.
Σημαντική προσοχή  πρέπει να δοθεί στην μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων στον Απόλλωνα, που  φαίνεται ότι είναι κακοσχεδιασμένη  και με προβλήματα στη λειτουργία της.
Από την Ανακοίνωση της  Θεματικής Ομάδα  Περιβάλλοντος των  Οικολόγων Πράσινων
Στο θέμα της Διαχείρισης των υδατικών πόρων, έντεκα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κοντά στο σημείο μηδέν. Με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της νυν, δεν υπάρχει κανένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης γύρω από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, δηλαδή του πώς θα φέρουμε σε καλή κατάσταση τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Ελλάδας ως το 2015. Αντί γι’ αυτό, η παρούσα κυβέρνηση -που μας ζητά οικονομικές θυσίες και αυταπάρνηση- προσφέρει απλόχερα 14 εκατ. ευρώ σε γραφεία μελετών προκειμένου να καταρτίσουν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Ελλάδας. Η παραγωγή δεδομένων και οι μετρήσεις, όμως, έχουν μείνει στα χαρτιά και επομένως, χωρίς δεδομένα και ιδιαίτερα τα οικολογικά δεδομένα, τα Σχέδια Διαχείρισης θα έχουν ασαφείς ή πολύ περιορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους και δεν θα υπάρχει τρόπος να κριθεί η επίτευξή τους.
Σοβαρό πολιτικό θέμα είναι και το γεγονός πως η απαραίτητη διαβούλευση ουσιαστικά ακυρώνεται. Δεν συστάθηκαν Περιφερειακά Συμβούλια Υδάτων και δεν έχει συνεδριάσει ποτέ το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων. Χωρίς εμπειρία και θεσμούς, πώς θα καταφέρουν τα μελετητικά γραφεία ή οποιαδήποτε υπηρεσία να διεκπεραιώσουν τη διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς σε κάθε λεκάνη απορροής για την ανάγκη λήψης μέτρων στην περιοχή τους, την αποκατάσταση των πόρων ή το ποιος θα πληρώσει τα μέτρα και τις δράσεις; Απορίας άξιο είναι, τέλος, τι ακριβώς κάνουν και πώς εμπλέκονται στη διαδικασία η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος –που ζητά πρόσθετο προσωπικό με μετατάξεις- και οι Διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών.
…..
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε:
  - Διαβούλευση. Η αληθινή διαβούλευση δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη προκειμένου να αποφευχθούν νέες κοινωνικές συγκρούσεις τύπου Κερατέας. Να συγκροτηθούν άμεσα τα Περιφερειακά Συμβούλια Υδάτων, να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων και να συμμετέχουν από την αρχή στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής
  - Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα νερά. Το να φέρουμε σε καλή κατάσταση τους υδατικούς μας πόρους μέχρι το 2015 θα έπρεπε πρώτα να νοιάζει εμάς και ύστερα τους Ευρωπαίους. Να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες και θα ανταποκρίνεται στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά.
  …

Τα νερά μας  είναι πολύτιμος δημόσιος πόρος  ζωής και προϋπόθεση υγιούς διαβίωσης  ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος-οικοσυστημάτων. Είναι καθήκον μας να τα διατηρούμε σε επάρκεια στο διηνεκές, σε υψηλή  ποιότητα, υπό τον έλεγχο και προς όφελος της κοινωνίας, όχι της ιδιωτικής απληστίας και της χρήσης τους ως εμπόρευμα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: