Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο σπήλαιο της Γέννησης Εγγαρών

Την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2010, τελέστηκε κι εφέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, όρθρος και θεία λειτουργία σε ένα μοναδικό σε ιδιαιτερότητα και ομορφιά τοπίο της Νάξου. Στην κορυφή σχεδόν ενός λόφου (πυραμοειδούς σχήματος), βορειοανατολικά του χωριού Εγγαρές, υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο που έχει μετατραπεί σε Ναό. Από το χώρο έξω και πέριξ του Ναού μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τη θέα ενός εντυπωσιακού τοπίου. Σαν από αεροπλάνο θαυμάζει κανείς ένα όμορφο τμήμα του νησιού, κάμπο και λιμνοδεξαμενή καθώς και θάλασσα προς τα βόρεια, ορεινούς όγκους προς τα ανατολικά και μια κοιλάδα με ποτάμι προς τα νότια, ενώ προς τα δυτικά βρίσκεται το χωριό Εγγαρές.
 Στο λόφο αυτό πολλοί κάτοικοι της περιοχής και άλλοι επισκέπτες (ανεβαίνοντας κυρίως με αυτοκίνητα, κάποιοι και με τα πόδια, από ένα σχετικά δύσβατο χωματόδρομο) γιόρτασαν τη Γέννηση του Χριστού και την επομένη της εορτής (ανήμερα των Χριστουγέννων τελέστηκαν οι ακολουθίες στους Ενοριακούς Ναούς).
 Στον  Ι. Ναό αυτό του σπηλαίου των Εγγαρών  τις θρησκευτικές ακολουθίες την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010 τέλεσαν οι ιερείς π. Κωνσταντίνος Λιανός (Εφημέριος Παντανάσσης Χώρας Νάξου) και π. Τιμολέων Αθανασόπουλος (Εφημέριος Γαλήνης), ενώ στο Ψαλτήρι τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Γιώργος Κρασσάς, Γιώργος Μπουλαξής, Κώστας Κονδύλης, Γιώργος Κορρές, Αντρέας Αρσένης κλπ., ενώ σημαντική ήταν η προσφορά υπηρεσιών και του επιτρόπου κ. Γιώργου Λεγάκη και άλλων.
 Μετά  το τέλος της θείας λειτουργίας  κάποιοι κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν  ευγενικά στους παρευρεθέντες κέρασμα με μελομακάρονα, τυρί, κρασί, ρακή κλπ.
    (Ανάλογη θρησκευτική λατρεία τελείται  την επομένη των Χριστουγέννων  από τον Εφημέριο Δαμαριώνα  π. Μιχαήλ Παραρά και με πλήθος πιστών και στο Σπήλαιο-Ναό της Γέννησης ή Καλορίτσας τους όρους Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό Σαγκρί της Νάξου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κι αυτή). 
Έχουμε τονίσει και άλλοτε ότι η θρησκευτική λατρεία στη Νάξο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους και τελείται σε Ναούς σε διάφορες περιοχές, ορεινές, πεδινές καθώς και στην πόλη και στα χωριά. Η παρακολούθηση θρησκευτικών ακολουθιών σε διάφορες περιοχές του νησιού, πέραν από τα ξεχωριστά συναισθήματα που δημιουργεί, είναι και μια ευκαιρία για τον επισκέπτη να βρίσκεται κοντά (ή ίσως και να ανακαλύπτει για πρώτη φορά) μια μεγάλη ποικιλία Ναών (από αρχιτεκτονικής μορφής, μεγέθους κλπ.), αλλά ταυτόχρονα και να απολαμβάνει την ομορφιά διάφορων πτυχών της εξαίρετης ναξιακής φύσης. 

    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: