Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: "Δυνατή η ίδρυσις εν Ελλάδι μεταλλουργίας Κορουνδίου με πρώτη ύλη τη Ναξίαν Σμύριδα"

Το  άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφ. «Ναξιακό μέλλον», Α.Φ. 292/Δεκέμβρης 1967

Διαπιστώσεις  και υποδείξεις της μελέτης του Οίκου Κρούπ
Είναι δυνατή η  ίδρυσις μεταλλουργίας κορουνδίου στην Ελλάδα, με κατεργασία της Ναξίας σμύριδος. Τούτο είναι το συμπέρασμα τεχνικοοικονομικής μελέτης του Γερμανικού οίκου Κρούπ, την οποία κατήρτισε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Αντικείμενο της  μελέτης είναι η διερεύνησις  της δυνατότητος ιδρύσεως στην Ελλάδα μονάδος μεταλλουργικής κατεργασίας  μέχρι 15.000 τόννων ετησίως σμύριδος, δια την παραγωγήν εξευγενισμένου προϊόντος (ηλεκτροτετηγμένο) κορούνδιο, το οποίον έχει ποικίλες εφαρμογές στην βιομηχανία, βιοτεχνία κ.α. με ταυτόχρονη αξιοποίηση των σμυριδωρυχείων Νάξου.
Ο ανάδοχος οίκος  μελετών, επεράτωσε τον καταρτισμό της τεχνικοοικονομικής μελέτης, ήδη δε διεξάγει πειράματα στην Καρλσρούην  και το Έσσεν, σε ημιβιομηχανική κλίμακα. Η όλη μελέτη θα περατωθή και θα παραδοθή στο Ελληνικό Δημόσιο περί το τέλος του έτους.
Δυσχέρεια υπάρχει, ως προς την περιοχήν που θα ανεγερθή η μονάς της μεταλλουργίας, λόγω της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν υφίσταται εν επαρκεία στη Νάξο. Γι αυτό θα αντιμετωπισθούν δύο λύσεις. Ή θα κατασκευασθή από τη ΔΕΗ στην νήσο μονάς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ή η βομηχανία σμύριδος θα ιδρυθή σε σημείο της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα μεταφέρεται η πρώτη ύλη.
Εν τω μεταξύ, ο μελετητής προτείνει την χρησιμοποίηση προτύπου μεθόδου κατεργασίας της σμύριδος. Συγκεκριμένα, να εφαρμοσθή ηλεκτροδότησις της Ναξίας Σμύριδος κατά την μέθοδον παραγωγής κορουνδίου από βωξίτη.
Σχετικά πειράματα  διεξάγονται τώρα από τον οίκο «Κρούπ».
Εκσυγχρονισμός
Με την πραγματοποίηση του έργου αυτού θα δοθή οριστική λύσις στο πάντα οξύ πρόβλημα των σμυριδωρυχείων της Νάξου, με την ορθολογική εκμετάλλευσή τους και την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγής.
Σήμερα με το καθεστώς της κατατετμημένης εκμεταλλεύσεως που επικρατεί, αλλά και την χρησιμοποίησιν μη εκσυγχρονισμένων μέσων, η παραγωγή εγγίζει μόλις τα όρια του ημίσεος των 15.000 (που έχει τεθεί, ως ανωτάτη ποσότης κατεργασίας, στην υπό ίδρυσιν μονάδα) το δε κόστος κατά τους ειδικούς παραμένει υψηλόν.
Η παραγόμενη ποσότης  σμύριδος εξάγεται εν μέρει στο εξωτερικό, σε ημικατεργασμένην κατάστασιν, η  υπόλοιπος δε ποσότης χρησιμοποιείται  για την παραγωγή κατεργασμένων λειαντικών (σμυριδοτροχοί κ.τ.λ.).
Τονίζεται σχετικώς ότι, το όλον πρόβλημα παραγωγής, εκμεταλλεύσεως, οργανώσεως, εμπορίας της σμύριδος πρέπει να τεθή επί υγιών και συγχρόνων  βάσεων, σύμφωνα με τις συμπερασματικές  υποδείξεις της επιστημονικής μελέτης.
Έτσι θα διακοπή  η εισαγωγή εκ του εξωτερικού προϊόντων  κορουνδίου, ενώ ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν  προϋποθέσεις  για την εξαγωγή  προιόντων κορουνδίου, η ζήτησις  του οποίου είναι έντονη στην διεθνή αγοράν.
Γενικά, το όφελος της εθνικής οικονομίας (αλλά και της τοπικής οικονομίας της Νάξου) από την βιομηχανικήν πλέον αξιοποίησιν της παγκόσμιας γνωστής Ναξίας σμύριδος θα είναι μέγα.
«Εκ του οικονομικού ταχυδρόμου Αθηνών»
Επιμέλεια στήλης Μαν. Μανωλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: