Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Όλα τα σκουπίδια στη Γαλήνη… μετα την απόφαση του Δημ. Συμβ. Δρυμαλίας;;;


Με τα απορρίμματα  όλου του νησιού θα επιβαρυνθεί από  το νέο έτος η χωματερή του Δήμου  Νάξου, μετά την απόφαση να κλείσουν οι δύο χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, της Απειράνθου και  του Φιλωτίου.
Την απόφαση  για «λουκέτο» στις δύο χωματερές έλαβε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας, μετά από συστάσεις και οδηγίες της Υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζακρη, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βασίλη Μπρακουμάτσου και του Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται υπό την απειλή των βαρύτατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας μας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Υφυπουργού. Ο Δήμος Δρυμαλίας καλείται να λάβει άμεσα την απόφαση (έως 23/12/2010) να κλείσουν οι δύο ΧΑΔΑ, μέχρι τις 31/12/2010, απόφαση που ελήφθη τελικά στις 21 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο Παύσης Λειτουργίας των ενεργών  ΧΑΔΑ, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  λειτουργούν 30 συνολικά ΧΑΔΑ, εκ των  οποίων 13 στα Δωδεκάνησα και 17 στις Κυκλάδες. Με βάση την ανάγκη άμεσης παύσης των ΧΑΔΑ, έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο των δύο από τους τρεις της Νάξου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η τρίτη χωματερή του νησιού θα πρέπει να έχει κλείσει στους επόμενους έξι μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2011. Μέσα στο διάστημα αυτό αναμένεται να έχει διευθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο των θαλασσίων μεταφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει γίνει εγκατάσταση μικρών κινητών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και στην περιοχή της Δρυμαλίας. Στη Δυτική Αττική προβλέπεται να καταλήγουν και τα απορρίμματα των τεσσάρων μικρών νησιών του Δήμου Νάξου, μέσω όμως Νάξου. Και οι 4 αυτοί ΧΑΔΑ προβλέπεται να κλείσουν έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
2 απο τους μόνιμους κατοικους του ΧΑΔΑ
Το Υπουργείο  Εσωτερικών έχει ήδη προχωρήσει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος  για τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος στους ΧΑΔΑ.
Μάλιστα ο Νομάρχης Κυκλάδων επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο  διάθεσης και διαχείρισης των συλλεγόμενων στερεών απορριμμάτων, ο Δήμος Δρυμαλίας καλέιται να προβεί σε άμεση συνεννόηση με το Δήμο Νάξου, ώστε ο Δήμος Νάξου να υποδέχεται τα απορρίμματα στο μοναδικό ενεργό ΧΑΔΑ του νησιού». Τονίζει δε ότι η μη συμμόρφωση συνεπάγεται επιβολή κυρώσεων.
Οι ανησυχίες
Ωστόσο, έντονες  είναι οι ανησυχίες για την  κατάσταση που θα επικρατήσει  στο ΧΑΔΑ της Νάξου, αν δεχθεί τα απορρίμματα όλου του νησιού. Η κατάσταση έχει φτάσει ήδη στο απροχώρητο, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι και δυστυχώς το «βουνό» που έχει σχηματιστεί αποδεικνύει τον κορεσμό του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων. «όσα λίγα και να είναι τα σκουπίδια, δεν εξασφαλίζουν τη σωστή τους διαχείριση στο ΧΑΔΑ αυτό» δηλώνουν μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο τα σκουπίδια να καταλήξουν και να μολύνουν τη θάλασσα…
Ο νέος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, μιλώντας στο «ΒτΝ», τόνισε ότι ενημερώθηκε χθες Τετάρτη για το έγγραφο της Περιφέρειας και του Νομάρχη, δεν δέχθηκε όμως να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε όμως ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΔΑ της Νάξου και ότι τον έχει επισκεφθεί αρκετές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: