Πειραιάς
Τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα ένα 48ωρο -μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης- αποφάσισε το Σάββατο η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Με νέα δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «επιστράτευση», άφησε όμως ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο». Παράλληλα, κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να λήξει η απεργία.
«Η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν αλλά και το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο κ.Διαμαντίδης, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η κυβέρνηση θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται».
Τη λήξη των κινητοποιήσεων ζητούν, επίσης, παραγωγοί και κάτοικοι νησιών. Από την απεργία έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη καθώς πολλοί παραγωγοί πληρώνουν ήδη ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης που έχουνε κλείσει. Την Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ναυτεργατών και αγροτών στο λιμάνι του Ηρακλείου και στο Λασίθι. Παραγωγοί προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των ναυτεργατών και σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές.
Το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες στην Κρήτη απέκλεισαν την εθνική οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου στο ύψος του Λασιθίου εμποδίζοντας τη διέλευση των οδηγών για να διαμαρτυρηθούν για την επαναλαμβανόμενη απεργία των ναυτεργατών.
Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο ισχύει στο ακέραιο, διαμηνύει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή σχετικό έγγραφο που της απεστάλη από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, το οποίο αναφέρει ότι «η απεργία μπορεί να αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα», ωστόσο κάνει λόγο για «διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΝΟ, η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.
Η διοίκηση της ΠΝΟ τονίζει ότι με εξαίρεση των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, που έχουν ήδη υπογράψει, δηλαδή την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των οργανώσεων εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καλεί τους εργαζόμενους, το λαό να καταδικάσουν τις απειλές, τη τρομοκρατία και συκοφαντίες που εξαπολύουν σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών οι εφοπλιστές με τη στήριξη της κυβέρνησης και της ΝΔ».
Παράλληλα, «καλεί τη φτωχή και μεσαία αγροτιά της Κρήτης να μην παρασυρθεί από τη προπαγάνδα των μεγαλοεξαγωγέων, που με ψέματα και μίσος στρέφονται κατά των απεργών ναυτεργατών».
Ωστόσο, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «μια μικρή ομάδα κομματικών συνδικαλιστών» που κρατά τα λιμάνια της χώρας κλειστά.
«Στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης οι συνδικαλιστικές πρακτικές και η κυβερνητική απραξία έχουν σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες τόνοι προϊόντων να σαπίζουν στα λιμάνια, οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, η οικονομική ζωή των νησιών να έχει παραλύσει εντελώς. Κυβέρνηση και συνδικαλιστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
ΠΗΓΗ: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου