Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η γιορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Στο όμορφο νησάκι μέσα στο θαλάσσιο χώρο του λιμανιού της Χώρας Νάξου τελέστηκε η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με Όρθρο και θεία Λειτουργία την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 το πρωί.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα και βράδυ, ιερούργησαν οι πατέρες: Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς και ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Απόστολος Βελώνης και τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Δημήτρης Μαύρος, Αποστόλης Μετζητάκος, Νικόλαος Σκουλάτος και Γιάννης Λογαράς.



Κατά το ηλιοβασίλεμα έξω από το Ναό κατά τον Εσπερινό τελέστηκε κατανυκτικά η ευλογία της αρτοκλασίας. Νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν εν πλω με ολόγυρα πλοία και βάρκες και μερικές φορές το νερό της θάλασσας από τα απόνερα των πλοίων να ανεβαίνει λίγο και στο νησάκι.



Κι όταν έπεσε το σκοτάδι ένα όμορφο φεγγάρι (μάλλον πανσέληνος) ανέτειλε πάνω από την πόλη και ιδιαίτερα πάνω από τον φωταγωγημένο Ενετικό πύργο του Κάστρου και συμπλήρωνε την ομορφιά της βραδιάς και την ποιητικότητα του όλου τοπίου.



Τη μεταφορά των προσκυνητών είχε αναλάβει ο καπετάνιος κ. Παναγιώτης Πολυκρέτης με το καΐκι του και μόχθησαν στη χειροκίνητη με σχοινιά πλοήγηση του σκάφους και στην ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων οι κ.κ. Γιώργος Σπυριδάκης, Μαθαίος Ευαγ. Μετζητάκος και Νεκτάριος Παν. Πολυκρέτης.



Μειονέκτημα η εύλογη καθυστέρηση της επιστροφής στη στεριά λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής στο νησάκι την Παραμονή της εορτής και η διαρκούσα αναμονή γινόταν κάπως πιο ενοχλητική από το κρυερό βοριαδάκι που επικρατούσε στο νησάκι. Αλλά τέλος καλό όλα καλά και μένουν οι καλές εντυπώσεις και αυτή η σχεδόν μοναδική εμπειρία να επισκέπτεται κάποιος αυτό το γραφικό νησάκι και εκκλησάκι που ναι μεν είναι όμορφα να τα βλέπεις και από τη στεριά (ένα από τα σπουδαία αξιοθέατα της Νάξου) αλλά αποβαίνει ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη σε αυτά, η νέα οπτική γωνία που βλέπεις την πόλη και την κίνησή της (ανθρώπων, οχημάτων), τα φώτα κλπ. από το νησάκι της Μυρτιδιώτισσας.


Γιάννης Λογαράς







Δεν υπάρχουν σχόλια: