Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Δια τον Οργανισμόν Τουρισμού

Εις την Νάξον υπάρχει ένα πτώμα που φέρει την επωνυμία «Επιτροπή Τουρισμού»

Η Νήσος μας έχει ανάγκην ζωντανών ανθρώπων εργαζόμενων δια την τουριστικήν αξιοποίησίν της

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση στη Χώρα μας προχωρεί με ρυθμό αξιοζήλευτο. Και η πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος αναδύεται από την αφάνεια, για να προβληθή σαν θαυμάσιος τόπος τουρισμού. Ιδιαίτερα οι Κυκλάδες απετέλεσαν αντικείμενο του ενδιαφέροντος των αρμοδίων, με επίκεντρον τη Μύκονο. Ε΄’ εσχάτων το ενδιαφέρον επεξετάθη και εις την Πάρον, με προοπτικήν επεκτάσεως του τουριστικού Τυφώνος και εις αυτήν την Ανάφην! Ο τουριστικός πυρετός που ξαφνικά, με αλματώδη δημιουργικό οργασμό μεταμόρφωσε την όψη των νησιών μας, οφείλεται εν πολλοίς εις τους κατά τόπους αρμοδίους, ή όπως αυτοαρέσκονται να αποκαλούνται οι ίδιοι, εις τους τοπικούς παράγοντας. Η ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη, η πρωτόβουλος και αυτόβουλος δρασηριότης, η δημιουργική και γόνιμος αγωνιστικότης είναι οι απαραίτητες και αναντικατάστατες αρετές που πρέπει να διακρίνουν αυτούς τους «παράγοντας». Όταν μάλιστα ο τόπος στον οποίο ζουν ευνοήθηκε σπάταλα με φυσικές ομορφιές, ο ρόλος των «παραγόντων» αυτών παίρνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η οποιαδήποτε δημιουργικότης των έχει ένα θαυμάσιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί σε ζηλευτό βαθμό. Ταύτα λέγονται προφανώς και ασφαλώς δια την Νάξον. Είναι εκτός πάσης συζητήσεως ότι τόσον η Μύκονος, όσον και η Πάρος σαν τόποι παραθερισμού δεν μπορούν να συγκριθούν με την Νάξον. Εκεί που εμείς υστερούμε είναι στα διάφορα έργα και μέσα συγχρόνων ανέσεων. Η έλλειψις τουριστικού ξενοδοχείου και ξενώνων είναι μία από τις βασικές μας ελλείχεις. Παράλληλα απουσιάζει παντελώς η διαφήμιση του νησιού μας. Η τεράστια ψυχοκινητική δύναμη της διαφημίσεως που είναι ικανή να μεταστρέψει σε αληθινή υστερία τη ροπή των τουριστών προς ορισμένον τόπον, ουδέποτε εκινήθη δια την Νάξον. Ο ξένος εξ άλλου που τυχαίως θα διέλθη από την Νάξον μαραίως θα αναζητήση τους αρμοδίους επί του Τουρισμού, δια να κατατοπισθή επί των αξιοθεάτων της Νήσου. Ταύτα εν γενικαίς γραμμαίς διότι ου του παρόντος η επί μέρους ανατομία των ελλείψεων δια την ανάπτυξιν του τουρισμού. Αρκούμεθα μόνον να επισημάνωμεν την πρωτογενή η πρωτεύουσα εν πάση περιπτώση αιτίαν την τουριστικήν επιτροπήν.

Εφ. «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 12/17-09-1960

Μακράν του Γουρνοχωρίου!

Φίλε κ. Αστυνόμε προς Θεού!

Ίνα μη χάσητε το γόητρόν σας και την κρατούσαν περί υμών αγαθήν φήμην παντί σθένει δια των οργάνων σας παρακωλύσατε και παρεμποδίσατε την ανά τας οδούς άφοβον εμφάνισιν των γνωστών, ρυπαρών τετραπόδων οδοκαθαριστών! Μακράν του γουρνοχωρίου!

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 106/22-09-1903

Πανηγύρεις

Αγίου Ιωάννου

Η δια της πρωτοβουλίας του συμπολίτου κ. Δημ. Γ. Δρακούλη δημιουργηθείσα από δύο ετών πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Τιναχτάρη, επί του εν τη αμαξιτή οδώ κειμένου αρχαίου Ναού, σιεξήχθη φέτος μετά μεγαλειτέρας ή πέρυσι μεγαλοπρεπείας και επισημότητος, ενώπιον απείρου κόσμου εκ τε της πόλεως και των πέριξ χωρίων.

Συγχαίρομεν τον συμπολίτην κ. Δρακούλην δια τας θεαρέστους αυτάς πράξεις του.

Στο Αγερσανί

Επίσης, την αυτήν ημέραν επανηγύρισε μεγαλοπρεπώς, όπως πάντοτε, ο εν Αγερσανίω φερώνυμος αρχαίος ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου. Κόσμος πολύς προσήλθεν από πρωίας και κατέκλησε τον Ναόν, μεθ’ ο μετά την λειτουργίαν εξεχύθη εις τας πλατείας του χωρίου, ένθα ωραίαι παρθένοι και ευστηλείς νέοι εχόρευον τους συνήθης εγχώριους χορούς.

Όσοι παρευρέθησαν εις την πανήγυριν ταύτην έμειναν κατά πάντα ευχαριστημένοι εκ των περιποιήσεων τας οποίας επεδεψίλευσαν εις αυτούς οι Αγερσανιώταις

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 266/1-09-1907

Καθαίρεση του φονέα Σοϊλέ

Προχθές υπέστη την στρατιωτικήν καθαίρεσιν εν τω εν Αθήναις παιδίω του Αρεως, παρούσης άπασης της φρουράς Αθηνών ο φονεύς του ατυχούς Σοιλέ, λοχίας Μπερμπάτης.

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 106/22-09-1903

Στατιστικά του 1708

20-09-1708

Στο Τουρκικό κατάστιχο (ταχίρ) καταφαίνεται ότι το 1708 υπήρχαν στη Νάξο 783 (χνέδες) οικογένειες.

Σ.Σ. Πληροφορίες από το αρχείο μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: