Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ Φ.71

Ενθουσιώδης υποδοχή του Ελ. Βενιζέλου στη Νάξο
4-07-1930 Πράγματι το καλοκαίρι του 1930 (5 Ιουλίου), ο Βενιζέλος συνοδευόμενος από τον τότε πολιτευτή, τον Πέτρο Ευριπαίο, αποφασίζει να επισκεφθεί, ανάμεσα στα άλλα Κυκλαδονήσια και τη Νάξο…
…Νάξος 4 Ιουλίου (του Απεσταλμένου μας). Ο «Άφοβος» απέπλευσε την μεσημβρίαν από τα Φηρά Σαντορίνης. Την 4ην απογευματινήν εφθάσαμεν εις Νάξον. Η πόλις παρουσιάζει θέαμα πανηγυρικώτατον. Άπασα η παραλία είνε σημαιοστόλιστος με μεγάλα επιγραφάς ως «ευ παρέστης κυβερνήτα». Ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος υπό του Υπουργού των Εσωτερικών και του Βουλευτού της νήσου κ. Ευριπαίου αποβιβάζεται μέσω εκκωφαντικών εκπυρσοκροτήσεων κροτίδων και ζητοκραυγών του συρρεύσαντος από άπασαν την νήσον πλήθους. Εις την αποβάθραν προσεφώνησε τον κ. Βενιζέλον ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αγιοπετρίτης, νεάνις δε προσέφερε ανθοδέσμιν αποτελούμενην εξ όλων των ειδών των ανθέων της νήσου. Το πλήθος συνωθούμενον συνόδευσε τον κ. Βενιζέλον μέχρι της οικίας του προέδρου της κοινότητας, όπου εχαιρετίσθη παρά των αρχών και των προυχόντων της νήσου, πλείστοι των οποίων εν οις και ιερείς εφίλουν την χείραν αυτού κλαίοντες.Ακολούθως ο πρωθυπουργός εδέχθη επιτροπάς υποβαλούσας διάφορα αιτήματα. Απαντών εις επιτροπήν αγροτών ζητησάντων δάνεια είπεν ότι η κυβέρνησις ίδρυσε την Αγροτικήν πρρος τον σκοπόν τούτον…
Εφ. «Ελεύθερον Βήμα», 5 Ιουλίου 1930
Σ.Σ. Για την επίσκεψη αυτή έχομε αρκετές λεπτομέρειες, που δείχνουν τη συμπαράταξη του Ναξιακού λαού με το Βενιζέλο.

Πανικός στη Νάξο
8 Ιουλίου 1824. Πανικός στη Νάξο. Διακρίνονται από μακρυά πλοία στον όρμο Δρυού και φοβούνται ότι είναι Τουρκικός στόλος. Όμως, αργότερα βλέπουν ότι είναι Ελληνικά πλοία που έφτασαν στη Νάξο και πήραν όλες τις αγελάδες που υπήρχαν στο Λιβάδι.
Από το χρονικό του Μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου

Κώδωνας 320 λίτρων
3 Ιουλίου 1677 Ο Γεώργιος Θωμάς, ένας Γάλλος χύτης κανονιών που ήταν ναύτης στο στόλο του πειρατή Crevelliers έχυνε στη Νάξο ένα χάλκινο κώδωνα 320 λίτρων, για το καινούριο μοναστήρι των Καπουτσίνων στη Νάουσα Πάρου.
Από το χρονικό του Μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου

Πτώματα από την καταστροφή των Ψαρρών
11 Ιουλίου 1824 Εκβράζονται από τη θάλασσα πολλά νεκρά σώματα ανθρώπων στις παραλίες Νάξου και Πάρου, μετά την επίθεση στα Ψαρρά των Τούρκων.
Από το χρονικό του Μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου

Σ.Σ. Τις πληροφορίες μου παραχώρησε ο φίλος ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ, τον οποίο ευχαριστώ και πάλι.

Δημοσιογραφία και Αστυνομία
Απανταχού του κόσμου η Δημοσιογραφία υποβοηθεί ή κάλλιον βοηθεί και συντρέχει το πολυάσχολον της Αστυνομίας έργον και καθήκοντα, παρ’ ημίν εάν ο Τύπος γράψη τι και συστήση αυτώ εις την αστυνομικήν αρχήν αμέσως των κ.κ. Αστυνόμων και Αστυνομικών τα νεύρα ερεθίζει, εξάπτει το φρόνημα και διεγείρει τον θυμόν και την οργήν κατά των δυστυχισμένων δημοσιογράφων!!!
Όταν ο Τύπος καταγγέλλη μ’αν υπερβασίαν, μια αστυνομικήν παράβασιν, δεν δεν υποτίθεται ότι καταγγέλλει αυτήν ταύτην την προισταμένην αρχήν αλλά κινεί την προσοχήν και το ενδιαφέρον αυτής προς αναστολήν του κακού!
Είνε λοιπόν ο Τύπος άξιος συγχαρητηρίων και πάσης άλλης ευγνωμοσύνης εκ μέρους των κ.κ.Αστυνομικών!
Επίσης, η Αστυνομία δεν πρέπει να ταραχθή εάν καταγγέλωμεν αυτή ότι γνωστοί τινές αυτή ταραχοποιοί και ταραξίαι αγυιόπαιδες επί τοσούτον εθρασύνθησαν, ώστε την ησυχίαν και ύπνον των φιλησύχων πολιτών εν μεσονυκτίαις ώραις αναιδέστατα και αταράχως λίαν πράττουσι και παρακωλύουσι.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 144/27-07-1904

Δεν υπάρχουν σχόλια: