Οι πολιτικοί επιστήμονες αναζητούν την γενεσιουργό αιτία των πολιτικών φαινομένων σε διάφορους παράγοντες όπως το κράτος, η εξουσία κ.λ.π. Ίσως η πιο σωστή άποψη από αυτές να είναι ότι κύρια αιτία της ύπαρξης και δημιουργίας πολιτικών φαινομένων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η εξουσία, η διαφοροποίηση σε κυβερνώντες και κυβερνώμενους, η διαπλοκή, η διαφθορά, η συνομωσία κ.ά είναι φαινόμενα άρρηκτα συνδεμένα με την προσπάθεια των ανθρώπων να διακριθούν και να εξουσιάσουν. Από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα το κίνητρο της κυριαρχίας και της ηγεμονίας οδήγησε σε φαινόμενα ανατροπών προσώπων και πολιτικών καταστάσεων. Τι άλλο πέραν της ανθρώπινης φύσης θα μπορούσε να δημιουργήσει όλα τα πολιτικά φαινόμενα που συμβαίνουν η συνέβαιναν σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Το ερώτημα αυτό ίσως να φαίνεται κατ’ αρχήν βαθυστόχαστο, χωρίς να δίνει την πολυπόθητη απάντηση στο άλλο κυρίαρχο ερώτημα «τι κάνουμε σήμερα;». Στο κάθε σήμερα που πέρασε εμφανίστηκαν απαντήσεις από τις οποίες πολλές αφορούσαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις. (Οκτωβριανή επανάσταση, Μάης του ’68, Πολυτεχνείο κ.ά)
Η απαξίωση όμως και η παρακμή κάθε πολιτικού συστήματος που ακολούθησε ήταν νομοτελειακά συνδεδεμένη με την ίδια την ανθρώπινη φύση που αναζητούσε διαρκείς αλλαγές είτε σε προσωπικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.
Η ανθρώπινη φύση που προβάλλεται με το «εγώ» στις πολιτικές πράξεις και πρακτικές ενώ οι θεωρίες στηρίζονται στο «εμείς».
Η διάχυτη ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν κύριοι της μοίρας τους ούτε μπορούν να αναμορφώσουν τη ζωή τους προς μια επιθυμητή κατεύθυνση μοιάζει να είναι μία από τις συνέπειες του «εγώ» και της συνεπακόλουθης κατάρρευσης των πολιτικών συστημάτων. Μια κατάρρευση που ερμηνεύεται ως αποτυχία των σύγχρονων πολιτικών να υλοποιήσουν συλλογικά όνειρα και να εφαρμόσουν μεγάλες, ίσως ουτοπικές, προσδοκίες.
Ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι, το «εμείς» τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
ΣΤΡ. Ε. ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ
1 σχόλιο:
αυτη ειναι η μια πλευρα της ιστοριας που μας διδασκουν αυτοι που μας αρχουν. πολλοι πολιτισμοι δεν ειχαν ιεραρχιες και αρχηγους που αποφασιζαν για ολη την κοινοτητα σε ολα τα θεματα. απλως δεν τα διδασκουν και δεν τα μαθαινουν οι οπαδοι κομματων και αρχηγων. δεν τους βολευει γιατι πρεπει να αλλαξουν ροτα και αυτο ειναι κοντρα στα συμφεροντα τους.
Δημοσίευση σχολίου