Γράφει ο Στράτος Ε. Φουτάκογλου
Τις μέρες που πέρασαν είδαμε στο νησί αρκετούς επισκέπτες και ένα ερώτημα που πλανάται είναι αν η Νάξος μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί περισσότερους. Την ίδια περίοδο πολλοί Ελληνικοί τόποι διαφημίστηκαν από τα ΜΜΕ για τα έθιμά τους, για τις εκδηλώσεις τους και την «ομορφιά» τους γενικότερα. Μια ομορφιά που ο δικός μας ο τόπος την προσφέρει απλόχερα, αλλά δυστυχώς λίγοι την απολαμβάνουν και ακόμη λιγότεροι το μαθαίνουν. Αυτά που γίνονται δεν προβάλλονται αλλά και αυτά που δεν γίνονται από κακό προγραμματισμό, θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις.
Η δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου θα μπορούσε να γίνεται ισορροπημένα και με τρόπο ώστε να μην αφήνει μήνες ολόκληρους το τόπο πολιτιστικά έρημο, όπως τη περίοδο του Χειμώνα και τη Άνοιξης που πέρασε. Επί πλέον ο τρόπος και ο χρόνος προβολής του νησιού υστερούν σημαντικά έναντι άλλων.
Με αφορμή το σχόλιο που ακούγαμε συχνά στα δελτία ειδήσεων ότι «σε όλο το νησί υπήρχε πληρότητα 100% των καταλυμάτων» και είχε να κάνει με το έθιμο των ρουκετών στο Βροντάδο της Χίου, έρχονται στο μυαλό μου οι παρακάτω σκέψεις τις οποίες έχω ξανά δημοσιοποιήσει.
Στη Νάξο λείπουν οι μεγάλες και ξεχωριστές εκδηλώσεις οι οποίες θα αποτελούσαν πόλο έλξης πολλών τουριστών, το πολιτιστικό επίπεδο των οποίων, θα ήταν ανάλογο με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Η δημιουργία μεγάλων «events» είναι η νέα άποψη που περνάει και επικρατεί σταδιακά, ιδιαίτερα σε τόπους που είναι χώροι υποδοχής ταξιδιωτών και προσπαθούν να αναβαθμίσουν το «πακέτο» προσφερόμενων παροχών προσδοκώντας ανάλογα οφέλη. Στο παρελθόν είχε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος- εκδήλωσης. Η σκέψη ήταν να κατασκευαστεί ένα αρχαίο πλοίο που θα διέσχιζε το Νότιο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, ακολουθώντας τη πορεία που η μυθολογία ήθελε το βασιλόπουλο της Αθήνας «Θησέα» να μεταφέρει τη κόρη του βασιλιά Μίνωα «Αριάδνη» στη Νάξο και …..οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι πολλές και να «δέσουν» με το όλο εγχείρημα. Η σκέψη αυτή η οποία είχε αγκαλιαστεί και από τους Κρήτες (Δήμος Ηρακλείου, Νομαρχία, Ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.ά) θα μπορούσε να αναβιώσει και ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι είχαν τη πατρότητά της, ποιοι έφταιξαν και δεν πραγματοποιήθηκε, να γίνει ένα από αυτά τα «μεγάλα γεγονότα» στη Νάξο. Η Όπερα του Στράους «Αριάδνη στη Νάξο» θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο μεγάλο τέτοιο «γεγονός»,το οποίο είτε ανεξάρτητα είτε προσαρμοσμένο στη προηγούμενη πρόταση θα αποτελούσε κίνητρο να επισκεφθούν τη Νάξο περισσότεροι Ευρωπαίοι από τις χώρες που γνωρίζουν το συγκεκριμένο έργο Όπερας όπως γνωρίζουμε εμείς, ας πούμε «Το Αρμενάκι»….
Τρίτο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο οι Ναξιώτες έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε είναι ένα Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου αφιερωμένο στο Ναξιώτη Πατριάρχη του Νεοελληνικού θεάτρου Ιάκωβο Καμπανέλλη. Και σαν τελευταία σκέψη να αναφέρω ένα «event» με θέμα τους «Εμπόρους των Εθνών» του Παπαδιαμάντη με πρωταγωνιστή το Δούκα του Αιγαίου, Μάρκο Σανούδο, αξιοποιώντας παράλληλα τον οικισμό των εμπόρων αυτών, το «Κάστρο της Νάξου» αλλά και το «Επάνω Κάστρο» και το Κάστρο «Τ'Απαλύρου»
Όλα τα παραπάνω θέλουν πίστη και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό αλλά πάνω από όλα χρειάζεται οι προτάσεις αυτές να είναι αποδεκτές από τους ανθρώπους που ηγούνται στο τόπο και να γίνουν αρωγοί και μπροστάρηδες για τη υλοποίηση τους.
Είναι καιρός να περιοριστούν οι εκδηλώσεις της αρπαχτής που όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν το τόπο αλλά αντίθετα αφήνουν πολλά ερωτηματικά και ταυτόχρονα λειτουργούν ανταγωνιστικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλοι πρωτοβάθμιοι πολιτιστικοί φορείς τους καλοκαιρινούς μήνες.
1 σχόλιο:
Μεγάλα θέματα και δύσκολα.
Η αντικατάσταση της εύφορης γης των Λειβαδιών από το "LET ROOMS" και η ανάθεση της επιβίωσης των ναξιωτών στον κερδώο Ερμή (βλ. "τα πάντα για την τουριστική ανάπτυξη") αντί στην τρέλλα του Διόνυσου και το μέτρο του Απόλλωνα (= ισορροπία ζωής) δημιούργησαν ακαταμάχητες οικονομικές λογικές στην ποιότητα της ζωής του νησιού.
Πρωτοπόροι σ' αυτή τη λογική, οι φορείς της Νάξου. Εμπνευστή και μπροστάρη χρειάζεται το νησί. Η ιστορία του νησιού προσφέρει απλόχερα μέσα απ' τις σελίδες της τέτοιους.
Ας τους βγάλουμε απ' τα μπαούλα μας κι ας τους "κρεμάσουμε" στον παραλιακό της Χώρας και θα νοιώσουμε το αυστηρό και συνάμα θλιμμένο βλέμμα τους.
Παρ' όλα ταύτα, αν θέλεις να "πουλήσεις", πούλα ότι γνωρίζεις να κάνεις καλύτερα.....
Δημοσίευση σχολίου