Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Σκληρά απάντηση Ανωμερίτη και η αλήθεια για το λιμάνι...

Σχετικά με το θέμα του λιμανιού και όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την παρέμβαση του Προέδρου του Ο.Λ.Π., ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η προηγούμενη κυβέρνηση στα πλαίσια της χρηματοδότησης λιμενικών υποδομών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) ανέθεσε σε Ειδικό Σύμβουλο τη σύνταξη μελετών χρηματοδότησης. Το λιμάνι της Νάξου δεν συμπεριελήφθη στα υπο χρηματοδότηση έργα. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μετά από αίτημά μου ως Προέδρου του ΟΛΠ και Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων, υιοθέτησε την προσθήκη και το λιμάνι άλλων λιμένων μεταξύ των οποίων και της Νάξου. Επομένως δεν πρόκειται περί σύνταξης νέας μελέτης του συνολικού έργου, αλλά για μελέτη κατάρτισης και αξιολόγησης των θεσμικών και λειτουργικών παραμέτρων του έργου, προκειμένου να ενταχθεί στα πλαίσια χρηματοδότησης λιμένων από την ΕΤΕΠ. Η υπο κατάρτιση μελέτη, όπως έγινε και για τα άλλα λιμάνια της χώρας, μπορεί να συμπεριλάβει, αν το θέλουν οι φορείς και άλλα λιμάνια της περιοχής ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Σημειωτέον ότι η δαπάνη της μελέτης βαρύνει τον ανάδοχο Ειδικό Σύμβουλο και όχι το Κράτος ή Φορέα των Κυκλάδων και της Νάξου.
Τέλος, θέλω να θυμίσω σ΄ όλους, ότι έργα με καλές προθέσεις ή τεχνικές μόνο μελέτες δεν γίνονται. Έργα γίνονται όταν έχουν ωριμότητα χρηματοδότησης, όταν δηλαδή υπάρχουν λεφτά και για το λιμάνι της Νάξου αυτή τη στιγμή δεν έχει διασφαλισθεί ούτε ένα ευρώ. Η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, απαιτεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ - η οποία θα χρηματοδοτήσει όλα τα λιμενικά έργα – και το λιμάνι της Νάξου δυστυχώς είχε αποκλεισθεί από τα προτεινόμενα στην ΕΤΕΠ έργα. Όλα όσα πέραν αυτών λέγονται ή γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.”


Το ιστορικό...
Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου (6 Μαρτίου 2009) επέλεξε μεταξύ τριών την καλύτερη πρόταση για τη βελτίωση και επέκταση του λιμανιού της Νάξου. Μετά την απόφαση αυτή του Δ.Σ. που χαρακτηρίστηκε τότε ιστορική για το νησί, οριστικοποιήθηκε ο φάκελος που κατατέθηκε στις 15 Μαΐου 2009 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο, το θέμα αυτό έμεινε στάσιμο για περίπου εννέα μήνες και μόλις πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε ο φάκελος από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ακόμα δεν έχει συνταχθεί ή δημοπρατηθεί μελέτη για τις παρεμβάσεις στο λιμάνι της Νάξου. «Ο φάκελος που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια είναι ο φάκελος που θα προκηρύξει τη διαδικασία ανάθεσης της οριστικής μελέτης του λιμανιού, σύμφωνα με τις υποδείξεις που κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρξαν καθυστερήσεις προκειμένου ο φάκελος να μην είναι εκτεθειμένος σε προσφυγές, αντιρρήσεις και ενστάσεις» μας δήλωνε πριν μερικές ημέρες ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου κ. Δημήτρης Γρυλλάκης ξεκαθαρίζει ότι «με βάση το φάκελο αυτό που εγκρίθηκε από την περιφέρεια θα προκηρυχθεί η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης του έργου».
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας που προώθησε ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Π. κ. Ανωμερίτης δεν έχει καμία σχέση με την τεχνική μελέτη του έργου, αφού αυτή αποτελεί μελέτη προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: