Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Πράσινο φως για το Χ.Υ.Τ.Α.Νάξου

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Την περιβαλλοντική μελέτη του έργου Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου ενέκρινε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, στις 16 Φεβρουαρίου.

και αντιδράσεις...




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ

ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ: ...ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΡΕΣ!
Είναι γνωστή η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νάξου στη θέση Κορυφή Ξύδη που βρίσκεται στα όρια του χωριού μας Εγκαρές, αλλά και στα όρια της Γαλήνης. Συγκεκριμένα η θέση Ξύδη βρίσκεται επάνω από την ταβέρνα Αγνάντι, στο «Πρόβαρμα».


Σύντομο Ιστορικό
Το θέμα έχει ξεκινήσει από το 2002 όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την εξεύρεση θέσης στο νησί για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Ενώ είχαν προταθεί πέντε «κατάλληλες» θέσεις με πρώτη την θέση Τούμπες (4 χλμ νοτίως του Σαγκρίου) και δεύτερη τη θέση Κορυφή Ξύδη, το 2004 η Νομαρχία, παράνομα και χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, αποφάσισε ότι η «καταλληλότερη» θέση είναι η Κορυφή Ξύδη. Διά της δικαστικής οδού, ο Σύλλογος κατάφερε να αποδείξει ότι η Νομαρχία δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αναμειχθεί σε αυτή την υπόθεση.
Παρ’ όλα αυτά, η Νομαρχία, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου, και με την κάλυψη της Περιφέρειας, συνεχίζουν τις μελέτες για τη συγκεκριμένη θέση Κορυφή Ξύδη και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η έκδοση απόφασης με βάση την οποία θα ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια τα έργα κατασκευής των υποδομών του ΧΥΤΑ.
Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το χωριό μας, τις Εγκαρές.
Οι συνέπειες της εγκατάστασης των ΧΥΤΑ στην θέση ΞΥΔΗ
1. Θα υποστούμε τα κακά του σκουπιδότοπου στο χωριό μας (σκουπίδια, οσμές, μύγες, ποντίκια κλπ).
2. Η βρώμα των σκουπιδιών θα είναι σχεδόν μόνιμη στο χωριό μας και στον δρόμο προς τη Χώρα. Στο χωριό μας θα είναι εντονότερη κάθε φορά που έχουμε βορειοδυτικό, νοτιοδυτικό ή δυτικό καιρό.
3. Θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου των Εγκαρών.
4. Θα μειωθεί η αξία της γης μας και θα υποβαθμισθεί γενικότερα η περιοχή μας.
Τονίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ, είναι μια χωματερή σαν αυτή που λειτουργεί σήμερα κοντά στα σφαγεία, απλά λίγο πιο οργανωμένη. Δεν αποτελεί σύγχρονη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων με διαχωρισμό και ανακύκλωση, με επεξεργασία για τη μείωση του όγκου τους κλπ. Δεν είναι καν επιτρεπτή μέθοδος από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των σκουπιδιών πριν την τελική διάθεσή τους.
Δεδομένου επίσης ότι η περιοχή είναι βραχώδης και δεν υπάρχει χώμα για επιχωματώσεις, η δημιουργία του ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη δεν θα είναι τίποτα άλλο από μια μεταφορά της χωματερής κοντύτερά μας.
Μάλιστα, ο όγκος των σκουπιδιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που σήμερα ξεφορτώνονται στην υπάρχουσα χωματερή, καθώς στην Κορυφή Ξύδη θα έρχονται όλα τα σκουπίδια της Νάξου και επιπλέον τα σκουπίδια των νησιών Δονούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς και Σχοινούσας.
Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στο χωριό μας, που υποβαθμίζεται συνεχώς επί δεκαετίες, αφού ο δρόμος Εγκαρών – Χώρας «φιλοξενεί» τα σφαγεία, τα σκουπίδια, το νεκροταφείο, και ό,τι ενοχλητική εγκατάσταση υπάρχει για να μένουν «αμόλυντα» όλα τα άλλα χωριά.
Το χωριό μας έχει κατά καιρούς προσφέρει στην ανάπτυξη του νησιού μας, πολλαπλώς, όπως για παράδειγμα με τα νερά. Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών γιατί εμείς βιώνουμε καθημερινά την απαράδεκτη κατάσταση της χωματερής στα σφαγεία, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να καταστραφεί το χωριό μας με τη λύση που προτείνουν.
Οι πραγματικές αιτίες της απόφασης
Οι λόγοι που ώθησαν στην απόφαση αυτή είναι οι εξής:
1. Προτιμούν, μια θέση κοντά στη Χώρα για να μειώσουν τα έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών.
2. Τα μεγάλα χωριά έχουν περισσότερη δύναμη (ψήφοι κλπ) από το δικό μας με αποτέλεσμα να μπορούν να αποτρέπουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ στα όριά τους.
3. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αφού κανείς δεν αντιδρά από εμάς.
4. Οικονομικά και άλλα συμφέροντα «προστατεύουν» τις άγονες και έρημες περιοχές της Νάξου στις οποίες θα μπορούσε να γίνει ο ΧΥΤΑ.
5. Οικονομικά και άλλα συμφέροντα, προκειμένου να σταματήσει η χωματερή στα σφαγεία, προτιμούν μια πρόχειρη λύση στην Κορυφή Ξύδη, κι ας καταστραφούν δυό χωριά.

Για όλα αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη.
· Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών εξεύρεσης άλλης λύσης, όχι ΧΥΤΑ, σε θέση με ελάχιστες επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Επειδή,
· δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας,
· πρέπει να βάλουμε τέλος στη συνεχή υποβάθμιση του τόπου μας,
· οφείλουμε να προστατεύσουμε τον τόπο που μας γέννησε και μας ανάθρεψε,
· υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών,

Θα παλέψουμε μέχρι την τελική μας νίκη,
Για τον τόπο των γονιών και των παππούδων μας.
Για το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: