Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΠΥΡΓΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ


Τροχοπέδη για την αποκατάσταση του Πύργου Χειμάρρου
Οι χειρισμοί και τα λάθη του παρελθόντος

Αρνητική ήταν η απάντηση της Γενικής Γραμματέας Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη για τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του Πύργου του Χειμάρρου. Το θέμα για τον Πύργο τέθηκε από το Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της κας Μενδώνη στη Σύρο. Δυστυχώς όμως, οι ενέργειες του παρελθόντος αποτελούν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την κα Μενδώνη «το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή τη φάση, αφού άλλο προέβλεπε η αρχική μελέτη και άλλα είχαν γίνει». Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου διευκρίνισε ότι τώρα απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης των υπολειπόμενων εργασιών, προϋπολογισμού 300.000,00 € τουλάχιστον. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προτίθεται άμεσα να διαθέσει και άλλα χρήματα για την αποκατάσταση του Πύργου του Χειμάρρου.
Αντίθετα θετική έκβαση αναμένεται να έχει το θέμα του λιμανιού της Σχοινούσας, αφού η κα Μενδώνη δεσμεύθηκε να επισκεφθεί το νησί μετά το Πάσχα και μάλιστα συμφώνησε για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου.
Τέλος, ο Νομάρχης έθεσε θέμα διαδικασιών επιλογής και ένταξης των έργων πολιτισμού που γίνονται χωρίς αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η Γενική Γραμματέας δέχτηκε την άποψη του Νομάρχη, αλλά εξήγησε ότι αυτή τη φορά δεν την εφάρμοσε διότι εξαιτίας της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού έχει σημειωθεί σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και εξ΄ ανάγκης επισπεύτηκαν οι διαδικασίες και επιλέχθηκαν έργα με κριτήριο την ωριμότητα του φακέλου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: