Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Λουκέτο στις παιδικές χαρές

Και αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου, με κύριο θέμα τον έλεγχο και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και των παιδικών χαρών. Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την αποξήλωση των παιδικών χαρών, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που καθορίζει τις προδιαγραφές και όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα παραμείνουν μόνο δύο παιδικές χαρές, αυτή στο Δημαρχείο και στο άλσος της Έλλης. Και στις δύο όμως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Υπουργείο. Παράλληλα, η Δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα προαύλια των σχολείων και να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κονδύλια για την Παιδεία, μέσα στο 2010. Επίσης ανακοινώθηκε η επίχορήγηση 60.000 ευρώ προς τις σχολικές επιτροπές.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδρίαση με αιχμές, «ύβρεις», αντιπαραθέσεις, διαγραφές, διακοπές, αποχωρήσεις…
Περίπου μία ώρα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναλώθηκαν στο διαδικαστικό μέρος, για την επιλογή του Δημάρχου και Προέδρου του Δ.Σ. για τον ορισμό της συνεδρίασης, για την ερμηνεία του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για τη στάση του κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριου και την απουσία του από τις συνεδριάσεις, για πλαστογράφηση υπογραφών στο αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση, για απόδοση ευθυνών και για τη «χρησιμοποίηση» των μέσων ενημέρωσης… Φράσεις όπως «είσαι πολύ λίγος», «πραξικοπηματική συμπεριφορά», «δεν είδα κανέναν στον αγιασμό», «δεν γίνομαι καραγκιόζης», «χρησιμοποιείτε το θάνατο του Παναγιώτη για να αναστήσετε την παράταξή σας» και άλλες πολλές πυροδότησαν ακόμα περισσότερο την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων γονέων που βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση, ενώ αποχώρησαν και οι Δημ. Σύμβουλοι κ.κ. Φραγκίσκος και Ανεβλαβής.
Η διαγραφή του κ. Πρωτονοτάριου
Μετά τα σχόλια περί πλαστών υπογραφών στο αίτημα της μειοψηφίας για κατεπείγουσα συνεδρίαση και της παρέμβασης του κ. Ραπτάκη, ο κ. Καραμανής ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει στην Περιφέρεια το αίτημα για τη διαγραφή του κ. Πρωτονοτάριου, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς απέχει από τις συνεδριάσεις. Νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαυρομάτης διευκρίνισε ότι η υπογραφή μπήκε κατ’ εντολή του κ.Πρωτονοτάριου, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες.
Τα «πειστήρια»
Φωτογραφίες και ξύλα κουβάλησαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι, προκειμένου να αποδείξουν την κατάσταση των παιδικών χαρών του Δήμου. «Πειστήρια» τα οποία έφεραν αναστάτωση, καθώς ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν αναφερθεί νωρίτερα στις Τεχνικές Υπηρεσίες και όχι να παρουσιάζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, για λόγους εντυπωσιασμού.

Η ημερήσια διάταξη
Σε χρόνο ρεκόρ συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπου μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η επιχορήγηση σωματείων και συλλόγων. Έτσι θα λάβουν τα εξής ποσά: Μητρόπολη 5.000 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγερσανίου 8.000, Απίκραντος 3.000, Ναξιακός 7.000, Αερολέσχη Νάξου 2.000, Σύλλογος Πολεμικών Τεχνών 1.500, Πανναξιακός Α.Ο.Ν. 8.000, Πανναξιακός 18.000, Πολιτιστικός Βίβλου 3.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: