Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η Δ. Τούντα στο ΒτΝ


Διατελέσατε στο πλάι της κας Παπαζώη και συγχρόνως γνωρίζετε πολύ καλά τα των Κυκλάδων, ως Νομαρχιακή σύμβουλος. Ως γνώστης της Κυκλαδικής πραγματικότητας, ποιος και πόσο δύσκολος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος ενός Βουλευτή Κυκλάδων;

Το να έχει διατελέσει κάποιος συνεργάτης και Διευθύντρια της Ελισάβετ Παπαζώη που όλοι οι Κυκλαδίτες γνωρίζουν την συνεισφορά της στην ανάπτυξη και πρόοδο των νησιών μας , στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αιγαίου, Πολιτισμού, Εξωτερικών, αναμφισβήτητα σου προσθέτει εμπειρία και γνώσεις, όπως άλλωστε και η θητεία μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με νομάρχη το Δ. Μπάιλα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την επιστημονική μου κατάρτιση, είναι τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθει κανείς ως Βουλευτής Κυκλάδων στα προβλήματα του νομού. Προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με την νησιωτική ιδιαιτερότητα, την γεωγραφική ασυνέχεια και την απομόνωση του Νομού μας, που όμως ξεπερνιόνται με συχνή παρουσία στα νησιά μας , επαφή με τους πολίτες και πολύ δουλειά.

Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στις Κυκλάδες, μέσα από τη Βουλή, ή μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Θεωρώ ότι κάποιος που θέλει να προσφέρει στα κοινά μπορεί να το κάνει είτε συμμετέχοντας στην Αυτοδιοίκηση είτε στο Κοινοβούλιο. Κατά την άποψή μου δεν γεννάται θέμα, για το πού μπορεί να προσφέρει κάποιος περισσότερο , διότι είναι δύο διαφορικά επίπεδα εξουσίας και βεβαίως ,εάν κανείς έχει τα απαραίτητα εφόδια, μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες των Κυκλάδων και μέσα από το Κοινοβούλιο.

Η εντοπιότητα στις Κυκλάδες παίζει ρόλο στην εκλογή ενός υποψηφίου και πόσο εφικτό είναι νέοι υποψήφιοι από μικρά νησιά να διεκδικήσουν θέση στο Κοινοβούλιο;
Η εντοπιότητα ως στοιχείο της ταυτότητας του υποψηφίου προσδιορίζει την σχέση του υποψηφίου με την περιοχή και τους ανθρώπους τους οποίους πρόκειται να εκπροσωπήσει. Γι αυτό αποτελεί από την μια πλεονέκτημα για την επιλογή του από το εκλογικό σώμα, αλλά και μειονέκτημα από την άλλη όταν προέρχεται από νησιωτική περιοχή και από μικρό νησί.

Ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας στηρίζεται και στις Κυκλάδες. Μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να μην αλλοιώσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών και με ποιες πολιτικές μπορεί να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη;
Ο τουρισμός μας είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και οι Κυκλάδες με τα πανέμορφα νησιά συνεισφέρουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Για να διατηρήσουν όμως τα νησιά μας την ταυτότητά τους που είναι το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον , το ανθρώπινο δυναμικό τους και ο διαχρονικός πολιτισμός, απαιτούνται στα πλαίσια της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης άμεσα: Νέο Χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικές πολιτικές ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, προώθηση εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, επαρκές , αξιόπιστο ,και ασφαλές δίκτυο μεταφορών, ανάπτυξη τεχνολογιών και τηλεματικής στους τομείς Διοίκησης Υγείας , Παιδείας ,Μεταφορών.

Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο;
Για τις Κυκλάδες δεν οραματίζομαι το αδύνατο αλλά το αυτονόητο. Θέλω αυτό που θέλουν όλοι οι Κυκλαδίτες, να πάψουν να είναι απομονωμένες το χειμώνα και μεθυσμένες το καλοκαίρι.
Οι κάτοικοι το Κυκλάδων να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας Συγκοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ιδιαίτερα για την Νάξο με την προώθηση των απαραίτητων έργων υποδομής πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και για τα άλλα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: