Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Δάνεια 10 - 30 χιλ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με μηδενικό επιτόκιο ειδικά για τα νησιά ανακοίνωσε ο ΥΕΝ & ΑΙΓΑΙΟΥ


Δάνεια μεταξύ 10 και 30 χιλιάδων ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με μηδενικό επιτόκιο ειδικά για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενώ ανάλογες ανακοινώσεις για τα νησιά, έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.
Ο κ. Μουσουρούλης, τόνισε ότι έλαβε «σαφείς εντολές» για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον (σ.σ. Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων) ενώ για τις αποφάσεις που ελήφθησαν έκανε λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης:
«Πρώτα απ' όλα, διασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως του 1.375.000.000 ευρώ για ορισμένες από τις Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μια πιο σημαντική χρηματοδότηση για μεγάλο τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας.
Δεύτερον, πετύχαμε αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από 50% που προβλεπόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 60%. ... Οι υπόλοιπες νησιωτικές Περιφέρειες: Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια και Κρήτη είχαν ήδη πολύ υψηλότερη συγχρηματοδότηση και με αυτό τον τρόπο με αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 90% της κοινοτικής συγχρηματοδότησης.
Τρίτον, οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου σε ό,τι αφορά παραδείγματος χάριν τη συνδεσιμότητα των νησιών και τα λοιπά, θα ληφθούν υπόψη στην εκπόνηση και στην εφαρμογή φυσικά του νέου ΕΣΠΑ, της συμφωνίας της εταιρικής σχέσης όπως θα λέγεται. Δηλαδή η επιταγή του Συντάγματος για έμφαση στην πολιτική στα νησιά θα αντανακλάται στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.
80 εκατ για επιχειρήσεις μικρών νησιών
Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού αποφασίσαμε να δεσμεύσουμε πρόσθετους πόρους 80 εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ που θα διοχετευθούν χωρίς καθυστερήσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών.Ειδικότερα για μικρές ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παραδείγματος χάριν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση και τα λοιπά.
Σε κάθε περίπτωση επιχειρούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο εύρος μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή ακόμη και όσες δεν καλύπτονται από τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων, όπως το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά χωρίς επικαλύψεις με τα υφιστάμενα προγράμματα.
Έτσι θα παρέχονται δάνεια μεταξύ 10 και 30 χιλιάδων ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ειδικά για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους που θεωρούνται με βάση τον επίσημο ορισμό που ακολουθείται τα μικρότερα νησιά, που είναι και η πλειοψηφία των νησιών μας, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
Τα δάνεια αυτά θα δοθούν για τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων για να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών που προσφέρουν. Δηλαδή θα αφορούν παραδείγματος χάριν την ανανέωση του εξοπλισμού, τη διαμόρφωση αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων (παραδείγματος χάριν το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία με ντόπια αγαθά), τη δικτύωση για προμήθειες και προβολή, την περιβαλλοντική αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων και τα λοιπά.
Η επίσημη προκήρυξη των δράσεων αυτών για τα νησιά θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου. Κινούμαστε με ταχύτητα για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, ήδη από φέτος, για να υπάρχει αντανάκλαση αυτών των μέτρων στη φετινή τουριστική περίοδο.
Όπως γνωρίζετε η συμβολή του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας είναι σημαντική και ανέρχεται στο 20% και επομένως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού. Ακόμη περισσότερο όμως στα νησιά μας παράγεται το 60% του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα του πλούτου που προέρχεται από τον τουρισμό. Επομένως είναι ένας ακόμη λόγος για να δίνουμε έμφαση στην πολιτική που σχετίζεται με τα νησιά»
Νέα εθνική νησιωτική πολιτική
Στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλης, ανακοίνωσε:
«Σε θεσμικό επίπεδο, στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου θεσπίζουμε ρήτρα νησιωτικότητας, μια ασπίδα προστασίας για τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, θεσπίζουμε Συμβούλιο Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής και προχωράμε σε εξειδίκευση λοιπών πολιτικών που επηρεάζουν έντονα τα νησιά μας.
...Είναι γνωστό το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, είτε θεσμικό, είτε ευρωπαϊκό είτε χρηματοοικονομικό και παράλληλα με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε τον άνεργο ναυτικό.
Είναι σαφές ότι πλοία χωρίς ναυτικούς δεν υπάρχουν. Η νησιωτική Ελλάδα έχει ως μόνο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ας το πούμε, το πλοίο. Και συγκεκριμένα υπάρχουν νησιά τα οποία δεν διαθέτουν καμία άλλη εναλλακτική. Καμία άλλη - ούτε αεροδρόμιο ούτε ελικοδρόμιο. Βέβαια προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Με την ευκαιρία να πω επίσης και για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία στενή με το υπουργείο Ναυτιλίας σε ό,τι αφορά στα υδατοδρόμια τα οποία είναι και αυτά μια ευκαιρία, μια λύση αν θέλετε για τα νησιά, ένα συμπληρωματικό μέσο για να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό το θέμα της απομόνωσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: