Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο εορτασμός της επετείου της Απελευθέρωσης της Νάξου




Γιορτάστηκε με επισημότητα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 το πρωί στη Χώρα της Νάξου η 68η επέτειος της Απελευθέρωσης του νησιού από τον γερμανικό ζυγό Κατοχής, η οποία συνετελέσθη στο τέλος της τριήμερης μάχης που διεξήχθη από 13 έως 15 Οκτωβρίου 1944 στην πόλη της Νάξου.
Στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου το πρωί της 14ης Οκτωβρίου 2012, μετά τη θεία λειτουργία, εψάλη Δοξολογία για την Απελευθέρωση του νησιού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου (βοηθούμενου από τους ιερείς π. Απόστολο Βελώνη, π. Βασίλειο Ντούκα και τον διάκονο π. Νικόλαο Βλασερό) με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη, του Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Λιανού, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Στάθη Αγγελή, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμά Συμεώνογλου, του Προέδρου του κοινωνικού-πολιτιστικού φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου κ. Ιάκωβου Ναυπλιώτη, του Λυκειάρχου κ. Αναστασίου Ναυπλιώτη, άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου. Στα Αναλόγια στην Δοξολογία έψαλλαν οι κ.κ. Στυλιανός Βλησίδης, Δημήτρης Παπάνης Νικόλαος Βασαλάκης, Νικόλαος Σκουλάτος κ.ά.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Λογαράς αναφερθείς
συνοπτικά στην αξιόλογη και ενωτική εθνική αντίσταση που αναπτύχτηκε στο νησί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στη συνέχεια εξέθεσε το χρονικό της μάχης της Νάξου και της Απελευθέρωσης της πόλης και του νησιού. Κατόπιν οι επίσημοι και άλλοι πολίτες πορεύθηκαν στον (κάπως δύσβατο) λόφο των Απλωμάτων Γρόττας και έφθασαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (παλαιότερα Ιερολοχίτη Μπινίκου), όπου μετά από επιμνημόσυνη δέηση που ετέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος (βοηθούμενος από τον ιερέα π. Απόστολο Βελώνη και τον διάκονο π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο) για τους πεσόντες στη μάχη της Νάξου (Νικόλαο Μπινίκο, Γιώργο Βαλληνδρά) και άλλους θανόντες κατά τη διάρκεια της εχθρικής Κατοχής, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης κατέθεσε στο μνημείο στεφάνι μνήμης και τιμής. Στη συνέχεια οι παρόντες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και έτσι τελείωσε η τιμητική αυτή εκδήλωση για την προαναφερθείσα σπουδαία ιστορική επέτειο για το νησί μας.
(Πρέπει να σημειωθεί ότι στον εορτασμό παρέστη και έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα μια ομάδα παιδιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (υπό την κ. Μαριάννα Βαλέρη και την κ. Σταματία Μαργαρίτη).
Γιάννης Λογαράς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: