Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012
“Τα Aληθινά παραμύθια της Νάξου 02 ανέδειξαν πτυχές της ναξιώτικης αρχαιολογίας”
Αναμνήσεις, μνήμες, γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα συνέθεσαν τα Αληθινά Παραμύθια της Νάξου 02, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η MONUMENTA με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών, στη Χώρα. Οι αρχαιολόγοι και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά και Νότα Κούρου, με πολύχρονη παρουσία στο νησί, αφηγήθηκαν ιστορίες από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα Απλώματα, τη Μητρόπολη, τα Υρια, το Σαγκρί, τις Μέλανες, τις αναστηλωτικές εργασίες και εργασίες ανάδειξης στους χώρους που προαναφέρθηκαν, αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού αλλά και την ουσιαστική συμβολή των αρχαιολόγων και του πανεπιστημίου Αθηνών στην έρευνα, ανάδειξη και προστασία των καταλοίπων της αρχαιότητας. Ανάμεσα σε αυτές την παράσταση έκλεψαν η φιγούρα του καθηγητή Νικολάου Κοντολέοντος, η δράση των τοπικών ‘αρχαιορόγων’ (αρχαιοκαπήλων) στο νησί, το θυμίαμα των προϊστορικών ταφών των Απλωμάτων από περιοίκους, η πίστη στα σφαντά (φαντάσματα) που ενοικούν σε αρχαιότητες αλλά και ανεκδοτολογικά στοιχεία των ερευνών στο Σαγκρί και στο Λιβάδι που προσθέτουν σημαντικές ψηφίδες στην ιστορία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχαιολογικής δραστηριότητας στο νησί.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα ‘Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία’, που ερευνά μια εναλλακτική σκοπιά, ερμηνευτικά ανεξερεύνητη, σχετικά με το κοινωνικό παρελθόν και παρόν των μνημείων. Σκοπός των «Αληθινών Παραμυθιών», παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται μέσω των ετήσιων, ανοιχτών δημοσίων συναντήσεων στο νησί και των άλλων δραστηριοτήτων (http://tkm.monumenta.org/tkmnax/), είναι να φωτιστούν διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις της βιογραφίας των μνημείων και του τοπίου της Νάξου. Στόχος είναι να στηθεί με αυτόν τον τρόπο μια εναλλακτική, της επίσημης, ιστορία για την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχαιολογική έρευνα, τη σχέση με το κοινό και άλλα σχετικά θέματα, μέσα από εξιστορήσεις διαφόρων κοινοτήτων που σχετίστηκαν και σχετίζονται με τη διαχείριση των μνημείων του νησιού, έμμεσα και άμεσα. Το ‘παραμύθι’ είναι το όχημα της προσπάθειας αυτής, φέροντας κρυμμένες αλήθειες, ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου του και στο υπόβαθρό του.
Από μια ευρύτερη σκοπιά, με την παρούσα δράση, το Πρόγραμμα ‘Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία’, συνεχίζει την έρευνα της άυλης μαρτυρίας, σχετικά με την αντίληψη, την αντιμετώπιση, τη χρήση, την προστασία και τη διαχείριση των μνημείων που έχει διαμορφώσει, τα αποτελέσματα της οποίας σύντομα θα είναι προσβάσιμα διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα του tkm.monumenta.org.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου