Έμφαση στα θέματα του καταδυτικού και θαλάσσιου τουρισμού έδωσε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου κατά το χαιρετισμό που απηύθηνε στο συνέδριο Thalatta 2012 με θέμα «Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία». «Η θαλάσσια οικονομία περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων, που ξεκινάει από τις μεταφορές και τον τουρισμό και καταλήγει στην αλιεία, την εξόρυξη του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου και την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Καλογήρου.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, η κα Καλογήρου συναντήθηκε με το δήμαρχο Θήρας κ.Αναστάσιο-
Νικόλαο Ζώρζο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στη χωροθέτηση και κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α), η οποία θα περιλαμβάνει και Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων, ένα έργο πρωτοποριακό για τα νησιά του Αιγαίου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην κατασκευή των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί.
Ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού της κας Καλογήρου στο συνέδριο έχει ως εξής:
«Η πραγματοποίηση του συνεδρίου Thalatta 2012 με θέμα «Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία», εδώ στο όμορφο νησί της Σαντορίνης, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας, πολύ αναγκαίο στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Γιατί μόνο με τη γόνιμη ζύμωση ιδεών, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να βρούμε νέες απαντήσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν.
Όταν αναφερόμαστε στη βιώσιμη θαλάσσια οικονομία, στην πραγματικότητα εννοούμε την χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα.
Η θαλάσσια οικονομία περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων, που ξεκινάει από τις μεταφορές και τον τουρισμό και καταλήγει στην αλιεία, την εξόρυξη του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου και την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι λοιπόν ο χώρος που κατ' εξοχήν προσφέρεται για νέες τεχνολογίες, καινοτομία και πολυεπίπεδη επιχειρηματική δράση.
Εδώ δεν πρέπει να υποτιμούμε και να ξεχνάμε τον ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζει η θαλάσσια οικονομία ως φορέας πολιτισμού, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Από διοικητικής άποψης, η χάραξη συγκροτημένης πολιτικής με στρατηγική στόχευση είναι απαραίτητη, προκειμένου όλο το εύρος των δραστηριοτήτων, που ο όρος θαλάσσια οικονομία περιλαμβάνει, να ενταχθεί σε ένα κοινό πλαίσιο με συγκεκριμένους όρους και στόχους.
Η αποκέντρωση, η επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, η απλούστευση των διαδικασιών, η σαφής περιβαλλοντική πολιτική και η χάραξη συγκεκριμένων κατευθύνσεων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θεωρώ πως είναι τα κύρια στοιχεία που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη σε όλο το εύρος της θαλάσσιας οικονομίας και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει. Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι συνεπαγόμενες νέες θέσεις εργασίας και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν ζήτημα μέγιστης σημασίας για τους πολίτες των νησιών του Αιγαίου.
Επιτρέψτε μου μία ειδική αναφορά στο κομμάτι του τουρισμού, όπου για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί πρέπει να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν των νησιών, προβάλλοντας και επενδύοντας σε λιγότερο γνωστά θέλγητρα των νησιών μας. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα παράδειγμα, καθώς όπως λένε οι ειδικοί η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η «Καραϊβική της Ευρώπης», αφού και μαγευτικό θαλάσσιο πλούτο διαθέτει, αλλά και περισσότερα από χίλια ναυάγια.
Από την πλευρά μου, με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Αιγαίου, με στόχο τη στήριξη κάθε δράσης για τη χάραξη και υλοποίηση μέτρων για τη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και πιστεύω πως από τις συζητήσεις θα προκύψουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και πρακτικές, εφαρμόσιμες προτάσεις, προς όφελος όλων των νησιωτών.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου