Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για τη διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίου στους Δημοσίους Υπαλλήλους των Κυκλάδων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: -Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Οικονομικών, -Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: Διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπαλλήλους των Κυκλάδων
Με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ48/51/οικ.13129/07-6-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία και εστάλη στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, επιχειρήθηκε ο επαναπροσδιορισμός των περιοχών που συγκαταλέγονται στις “απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές” και στις οποίες οι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το ποσό των 100 ευρώ μεικτά μηνιαίως, “προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων που υπηρετούν σε περιοχές με
ανάλογα χαρακτηριστικά”, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο.
Η γνωστοποίηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, με τη μορφή μάλιστα του επείγοντος και επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, ξεσήκωσε -και δικαίως- θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και των συλλόγων υπαλλήλων που υπηρετούν στις Κυκλάδες.
Σε μια εποχή που οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των περικοπών, και αποτελούν μαζί με τις συντάξεις τις βασικές “πηγές” άντλησης πόρων για τη λεγόμενη δημοσιονομική αναδιάρθρωση και εξυγίανση, την ίδια στιγμή που μεγάλη μερίδα επώνυμων και μη συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, να κερδοσκοπούν και να συμμετέχουν ατιμωρητί σε πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς, είναι προφανές πως επιχειρήματα που αφορούν την άρση ανισοτήτων, κλπ, αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με καχυποψία.
Ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων, που η απουσία εδαφικής συνοχής, η ελλιπέστατη -κάποιες φορές ανύπαρκτη- πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η αραιή και ακριβή ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με την Αθήνα, το σημαντικά υψηλότερο κόστος διαβίωσης, το ζήτημα της ανισότητας των κατοίκων αλλά και των υπηρετούντων σε αυτά, συγκρινόμενων με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι δεδομένο, γεγονός που γίνεται εντονότερο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Επειδή, τα νησιά των Κυκλάδων, στο σύνολό τους, πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο, όπως: “να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. Υψόμετρο). Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, ... κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.
Επειδή, κατά γενική διαπίστωση, υπάρχει δραματική υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών που αφορούν τόσο την ίδια τη λειτουργία της διοικητικής μηχανής όσο και τους βασικούς θεσμούς -υγεία, παιδεία, πρόνοια- ενώ υπάρχει συνεχής διαρροή υπαλληλικού προσωπικού προς τις γενέτειρες τους, λόγω της αδυναμίας -με ολοένα μειούμενες αποδοχές- να ανταπεξέλθουν στο -ολοένα αυξανόμενο- κόστος διαβίωσης στο νησί.
Επειδή, η πιθανή διακοπή χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου ή προβληματικής περιοχής, θα καθιστούσε πραγματικά ακόμα πιο προβληματική τη διαβίωση των υπαλλήλων στα νησιά, ενώ θα συνιστούσε ακόμη ένα αντι-κίνητρο για όσους θα ήθελαν να επιλέξουν -μέσω διορισμού, μετάθεσης, απόσπασης ή μετάταξης- να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιφέρεια, συνεισφέροντας στην συνεχώς επαγγελλόμενη περιφερειακή ανάπτυξη.
Επειδή, παρά το γεγονός ότι η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, υπάρχει ουσιαστικά απουσία πολιτικών για τη στήριξη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη διεύρυνση, την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των απαιτούμενων υποδομών και υπηρεσιών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μην αποκλειστεί κανένα νησί των Κυκλάδων από τις προβλεπόμενες περιοχές χορήγησης του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων;
 Εάν προτίθενται, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω παραμέτρων, και με στόχο την στήριξη της απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων στα νησιά, και δεδομένου ότι ο όρος “παραμεθόριος ή απομακρυσμένη περιοχή” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποια νησιά των Κυκλάδων, να εξετάσουν την δυνατότητα μετονομασίας του σχετικού επιδόματος σε “επίδομα νησιωτικότητας” και ενσωμάτωσης του στις βασικές αποδοχές των υπηρετούντων στα νησιά δημοσίων υπαλλήλων; 
Οι ερωτώντες βουλευτές 
Νίκος Συρμαλένιος 
Αλέξης Μητρόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: