Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Άλλη μια εντυπωσιακή εκδήλωση από τον κύκλο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής “Ο Άγιος Νικλόδημος και Ιάκωβος Ναυπλιώτης” και τους συνεργάτες της πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Νάξου “Ιάκωβος Καμπανέλλης”.
Στην εκδήλωση μετείχαν οι “Νάξιοι Μελιστές” (Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής) με τη συνδρομή της μουσικής ομάδας “Μελωδική Κιβωτός” Η εκδήλωση (που τελούσε υπό την αιγίδα
της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου) ήταν αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Με τίτλο “Η Πόλις εάλω” στην εκδήλωση μνήμης αυτή παρουσιάστηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι αλλά και ελληνικά παραδοσιακά και ιστορικά τραγούδια σχετικά με το θέμα αυτό. Το όλο μουσικό αποτέλεσμα κατέπληξε τους κληρικούς, τους επισήμους και το πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα του θεάτρου και άφησε άριστες εντυπώσεις. Δικαίως ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος κλείνοντας με σύντομη ομιλία την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που αποτελεί και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας εν μέσω μιας κρίσης οικονομικής και αξιών και θλίψης που επικρατεί αυτό τον καιρό στη χώρα μας.
Την μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης είχε ο πρωτοψάλτης και διδάσκων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτρης Παπάνης. Διαβάστηκαν κείμενα από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου “Το Πάρσιμο της Πόλης” και παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο κ. Γιώργος Σέργης.
Αναφέρουμε τα ονόματα των συμμετεχόντων σαν μικρή επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηθηκε:
"Νάξιοι Μελιστές": π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, π. Πέτρος Αμοργιανός, π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος και Βασίλειος Βασιλάκης, Ιωάννης Βασιλάκης, Γεώργιος Γιαμούρης, Νικόλαος Κασμάς, Δημήτριος Λιανόπουλος, Γεώργιος Μαϊτός, Νεκτάριος Ανεσιάδης, Αγάπη Κουφοπούλου, Σοφία Οικονόμου.
"Μελωδική Κιβωτός": Monika Fries, Νικόλαος Καράλλης, Βασιλική Λιάνου, Ιωάννης Μαϊτός και Άγγελος Μιχελής.
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: