Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η εορτή της Αγίας Θεοδοσίας στη Χώρα της Νάξου



 Γιάννης Λογαράς 
Την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας θεοδοσίας της Τυρίας στον φερώνυμο γραφικό ιερό Ναό (πλησίον του κτιριακού συγκροτήματος των 1ου και 2ου Γυμνασίων ) στη Χώρα της Νάξου με αρκετή προσέλευση πιστών. Την παραμονή Δευτέρα 28 Μαΐου τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου συμπαραστατουμένου από τον Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Παραρά, τον ιερέα (Εφημέριο Παντανάσσης) π. Κωνσταντίνο Λιανό, τους διακόνους π. Νικόλαο Βλασερό και π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κρασσάς, Γιάννης Κόντες, Νικόλαος Σκουλάτος, Γιώργος Κορρές και Γιάννης Λογαράς.
Ανήμερα της εορτής τον όρθρο και τη θεία λειτουργία ετέλεσαν οι π. Αντώνιος Παρράς (ο οποίος έκανε και το θείο κήρυγμα), π. Κων. Λιανός, ο διάκονος π. Νικ. Βλασερός
Σημειώνουμε ότι ασματική ακολουθία από κοινού και για τις δύο σπουδαίες μορφές της εκκλησίας μας τις δύο Αγίες Θεοδοσίες, την Τυρία και την Κωνσταντινουπολίτισσα, συνέταξε ο συμπατριώτης μας Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (και το αρχικό κείμεν της ακολουθίας ανακάλυψε και εξέδωσε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1933 ο υπηρετών ως θεολόγος στο Γυμνάσιο Νάξου, Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Μητροπολίτης Κω, Εμμανουήλ Καρπάθιος).
Σημειώνουμε επίσης ότι ο εορτασμός της Αγίας Θεοδοσίας συνδέεται και με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Νάξο γιατί ο Ναός της Αγίας βρίσκεται κοντά στον παλαιό προσφυγικό συνοικισμό της πόλης μας. Εξ άλλου ο εορτασμός της Αγίας Θεοδοσίας της Τυρίας συνδέεται με την ιστορία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας γιατί το κοσμοϊστορικό γεγονός της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453 συνέπεσε με την εορτή της Αγίας την ημερομηνία εκείνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: