Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ


Του Νίκου Α. Δρη  (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email : nicοdrιs@gmail.com
      Μέσα  Νοεμβρίου και νερό εξ ουρανού  δεν φαίνεται στον ορίζοντα για τη Νάξο μας, με μια πολύ μικρής πιθανότητας εξαίρεση για ασθενή βροχή Δευτέρα και Τρίτη. Αντίθετα, οι «αδίστακτοι» βοριάδες θα συνεχίσουν να «μαστιγώνουν» ανελέητα τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού μας με εντάσεις των 8 και 9 Β για τέσσερις ημέρες από το βράδυ της Παρασκευής, εμποδίζοντας παράλληλα την προσέλευση στα χωριά μας με τα πλοία  της γραμμής και επιταχύνοντας την εξάτμιση του λιγοστού επιφανειακού νερού της ήδη διψασμένης ναξιώτικης γης.
      Θα  πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική  και απότομη αναμένεται να είναι  και η πτώση της θερμοκρασίας από Παρασκευή προς Σάββατο, για όλες τις επόμενες ημέρες και ως προς την ελάχιστη και ως προς τη μέγιστη τιμή της.
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 14 β. η ελάχιστη και μεταξύ 12 και 18 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Συννεφιασμένος  ο ουρανός όλο το επταήμερο, ενδεχομένως, με πολύ μικρή πιθανότητα να ρίξει μια ασθενή βροχή μόνο την Τρίτη.
      Θυελλώδεις  και δυτικά πολύ θυελλώδεις οι Βοριάδες από το Σάββατο θα εξασθενήσουν από την Τρίτη το βράδυ.
      Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :

Πέμπτη  10/11 : Λίγες νεφώσεις,  που βαθμιαία θα αυξηθούν, με Β ανέμους 5 B και θερμοκρασία 14 – 18 β.
Παρασκευή 11/11: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με ΒΑ ανέμους 6 Β και βαθμιαία μέχρι το βράδυ  8 Β και θερμοκρασία 12 – 16 β.
Σάββατο 12/11 : Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με  Β ανέμους 8 Β και δυτικά 9 Β και θερμοκρασία 10 – 14 β.
Κυριακή 13/11 : Αυξημένες νεφώσεις, με  Β ανέμους 8 Β και δυτικά 9 Β και θερμοκρασία 09 – 12 β..
Δευτέρα 14/11 : Αυξημένες νεφώσεις, με Β ανέμους 9 B και θερμοκρασία 09 – 12 β.
Τρίτη 15/11 : Αυξημένες νεφώσεις με πιθανή ασθενή βροχή, με Β ανέμους 8 B και από το βράδυ 7 Β και θερμοκρασία 09 – 12 β.
Τετάρτη 16/11 : Λίγες νεφώσεις, με Β ανέμους 6 Β και θερμοκρασία 09 – 12 β. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: