Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου) 
Φτάσαμε αισίως στον Ιούλιο και βροχή στον ορίζοντα, τουλάχιστον για το επόμενο  επταήμερο και μάλλον και περαιτέρω, δεν φαίνεται, αφού άλλωστε μόνο «στο κακορίζικο χωριό τον Αλωνάρη βρέχει». Απολαυστικά δροσερές οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου και κατά πάσα πιθανότητα και οι επόμενες. Και για να βιώσουμε πραγματικά το νόημα δύο ακόμη παροιμιών «Κότα πίτα τον Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη» και «Αλωνάρη με τ’ αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια» ας πάμε όσο γίνεται περισσότερες μέρες στη Νάξο μας για αξέχαστες ημερήσιες εξορμήσεις με μπάνια και νυχτερινά γευστικά τσιμπούσια στην παραλία και στην ενδοχώρα.
      Καλοτάξιδοι οι Νοτιοδυτικοί και κυρίως Βορειοδυτικοί άνεμοι των 4-5 Β.
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 21 και 23 β. η ελάχιστη και μεταξύ 29 και 30 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Ένας  λαμπρός ήλιος και ένα ολόγιομο φεγγάρι με τους κατάλευκους υπηκόους του τα άστρα θα συντροφεύουν τα μερόνυχτα στο νησί μας.
      Με τον (UV index) δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 8 με 9, ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο, χωρίς αντιηλιακό, δεν πρέπει να υπερβαίνει, για μεν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα τη μία ώρα για δε τα σκουρόχρωμα δέρματα τη μιάμιση ώρα.
        Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 
Πέμπτη 30/6 : Αίθριος, με ανέμους ΝΔ 4-5Β και θερμοκρασία 21–29 β.
Παρασκευή 1/7 : Αίθριος, με ανέμους ΝΔ 4-5Β και θερμοκρασία 22–30 β.
Σάββατο 2/7 : Αίθριος, με ανέμους ΒΔ 4-5Β και θερμοκρασία 22–30β.
Κυριακή 3/7 : Αίθριος, με ανέμους ΒΔ 4-5Β και θερμοκρασία 22-30 β.
Δευτέρα 4/7 : Αίθριος, με ανέμους ΒΔ 4-5Β και θερμοκρασία 22–30β.
Τρίτη 5/7 : Αίθριος, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 23-30 β.
Τετάρτη 6/7: Αίθριος, με ανέμους Β 5-6Β και θερμοκρασία 23–30 β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: